Slovenija produžila kontrolu na granicama s Hrvatskom i Mađarskom

Preporučujemo

Slovenska vlada jučer je opet produžilaprivremenu kontrolu na unutrašnjim granicama s Hrvatskom i Mađarskom za još 12 dana, do 21. decembra, u cilju sprečavanja terorizma, ekstremizma i prekograničnog kriminala, saopćeno je nakon sjednice vlade.

Ljubljana je kontrolu granica uvela 21. oktobra, nakon što je Italija odlučila uvesti kontrolu na unutrašnjoj granici sa Slovenijom, navodeći kao razlog opasnost od ugrožavanja javnog reda i unutarnje sigurnosti, tj. povećanog rizika od terorističkih napada u kontekstu stanja na Bliskom istoku i u Ukrajini.

Kako je nedavno rekao ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar, Slovenija planira od 21. decembra produžiti kontrolu granica za još šest mjeseci zbog srednjeg stupnja ugroženosti Slovenije od terorizma te visokog stupnja ugroženosti od terorizma u Europskoj uniji.

Vlada sada produljuje kontrolu prema članku 28 šengenskog zakona koja se može provoditi najviše dva mjeseca, do 21. decembra.  Nakon toga bi Slovenija produljenje te mjere provodila prema članku 25 i članku 27 šengenskog zakonika koji omogućuje nadzor granica na šest mjeseci.

Najnovije

spot_img