Bošnjaci u Bratuncu dobijaju pozive za saslušanje zbog navodnih ratnih zločina

Preporučujemo

Tri povratnika u selo Pirići u Bratuncu su u proteklim danima od Policijske uprave Zvornik dobili poziv za saslušanje zbog navodno počinjenih ratnih zločina prema Srbima na području Bratunca 1992. godine.Zbog toga su danas reagovali iz Koordinacije boraca Tuzlanskog kantona kojem pripadaju i demobilisani borci iz Podrinja, a kako su naveli, od Predsjedništva BiH I Vijeća ministara tražit će zaštitu povratnika u Republiku Srpsku.

Poziv za saslušanje je dobio i Izet Ibrić koji kaže da je u pozivu navedeno da ga se treba ispitati u svojstvu osumnjičenog zbog navodnog napada na srpsko selo Loznica kod Bratunca.

“Prvi put su me pozvali prije sedam ili osam godina i to se sada ponovo dešava. Mogu samo reći da nisam bio tamo (u tom selu, opa.a.) i ništa drugo. Ne znam šta hoće od mene. Ovim putem želim apelovati samo na to da nas neko zaštiti”, kazao je Ibrić koji se u Bratunac vratio prije 12 godina.

Predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Tuzlanskog kantona Fahrudin Hasanović navodi da nema ništa protiv istraživanja svih zločina, ali da to mora raditi Sud BiH, a ne policija koja je, kako je naglasio, tokom agresije na našu zemlju počinila veliki broj zločina, posebno u Podrinju.

“Cilj je da u ovom području nestane pet povratničkih porodica i da se Pirići izbrišu jer je Bratunac najbolje povratničko mjesto u BiH. Pokušava se naći način da se te osobe rasele jer je interes da na Drini nema Bošnjaka. Naša država mora pronaći način kako da zaštiti te ljude jer ih vlast iz RS-a želi protjerati”, istaknuo je Hasanović.

Prema njegovim riječima, na saslušanje je pozvan i jedan muškarac koji je rođen 1976. godine, a u vrijeme navodno počinjenog ratnog zločina imao je 16 godina.

“Ja vjerujem da on ni danas ne zna šta je vojska, a posebno ne šta se dešavalo u periodu koji policija navodi. Teško mi je govoriti o njemu i bilo kome drugom, jer je uglavnom riječ o neukim ljudima”, dodao je Hasanović, istaknuvši da su pozive povratnicima na kućne adrese donijeli policajci.

(RTV GD/Klix)

Najnovije

spot_img