BiH dobila preporuku za kandidatski status

Preporučujemo

Evropska komisija predložila je danas zemljama članicama Evropske unije da dodjele Bosni i Hercegovini kandidatski status sa uslovima, a predstavljen je i izvještaj o trenutnom statusu BiH na putu EU integracija.

Ukoliko Bosna i Hercegovina želi napredovati na Evropskom putu moraće “prioritetno usvojiti izmjene i dopune postojećeg Zakona o VSTS-u”, a zatim usvojiti novi Zakon o VSTS i Zakon o sudovima BiH. Jedan od uslova je i usvajanje Zakona o sprečavanju sukoba interesa, a moraće preduzeti i odlučne korake za jačanje prevencije i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. Pored toga, BiH će morati i odlučno unaprijediti rad na osiguravanju efikasne koordinacije na svim nivoima kada je riječ o upravljanju granicom i kapacitetetima upravljanja migracijama, kao i osigurati funkcionisanje sistema azila.

Pred BiH je stavljen i uslov da mora osigurati zabranu torture, posebno “uspostavljanjem nacionalnog preventivnog mehanizam torture” i zlostavljanja, te garantovati slobodu izražavanja i medija i zaštitu novinara, posebno osiguravanjem odgovarajućeg sudskog postupka u slučajevima prijetnji i nasilja nad novinarima i medijskim radnicima. 

Takođe, BiH mora osigurati rezultate u funkcionisanju na svim nivoima mehanizma koordinacije o pitanjima EU, uključujući razvoj i usvajanje nacionalnog programa za usvajanje pravne stečevine EU.

Podsjećanja radi, BiH je zvanično još 2016. godine tražila status kandidata, međutim EU nije imala sluha i uvijek je postavljala uslove koje zbog političke situacije nije bilo moguće ispuniti.

Na nedavno završenom samitu Brdo-Brioni, istaknuto je da BiH do kraja godine treba da dobije kandidatski status što će se vjerovatno i obistiniti s obzirom da je slična formula primjenjena kada je u pitanju Ukrajina i Moldavija.

Tis Roten, član Evropskog parlamenta, rekao je da članice EU moraju da učine pravu stvar i podrže ljude u BiH na njihovom evropskom putu.

Oliver Varhelji, evropski komesar za proširenje rekao je da je Evropska komisija preporučila da se BiH dodjeli kandidatski status.  “Davanje statusa kandidata je ponuda sa evropske strane upućena BiH i narodu BiH. Mi ćemo to činiti za narod, međutim to dolazi uz velika očekivanja i politička elita to mora pretvoriti u stvarnost”, rekao je Varhelji dodajući da će u decembru Evropska komisija donijeti konačnu odluku.

(RTV GD/Nezavisne)

Najnovije

spot_img