Austrijanci više žele Bosnu i Hercegovinu nego Srbiju u EU

Preporučujemo

Uoči sutrašnjeg predstavljanja izvještaja o napretku zemalja kandidata, u Austriji blago raste podrška prijemu zemalja zapadnog Balkana u EU, dok istovremeno postoji jasno odbijanje članstva Turske.

– Evropska komisija sutra predstavlja godišnji izvještaj o zemljama zapadnog Balkana i Turske. Od pristupanja Hrvatske EU prije pet godina, tema proširenja za Austrijance je pala u drugi plan. Podrška pojedinim kandidatima na zapadnom Balkanu, uz blago poboljšanje, i dalje je na niskom nivou, ali je interesantno da opada odbijanje – ukazuje Paul Šmit (Schmidt), generalni sekretar Austrijskog društva za evropsku politiku (OeGfE).

On je, povodom ispitivanja koje je proveo OeGfE, rekao da postoji jedinstven stav po pitanju potencijalnih kandidata s Balkana, izuzev Turske, čije članstvo u EU nailazi na veliko odbijanje.

Pristupanje Bosne i Hercegovine EU podržava 31 posto Austrijanaca, a istovremeno 36 posto odbija članstvo te zemlje, dok je 24 posto reklo da im je potpuno svejedno hoće li ta zemlja postati članica Unije ili ne.

U slučaju Srbije, 29 posto podržava članstvo, dok 45 posto odbija pristupanje, a 15 posto je ravnodušno po pitanju prijema u Uniju.

Slično je i po pitanju Crne Gore, pošto 27 posto Austrijanaca podržava članstvo, 39 posto ga odbija, a 24 posto kaže da im je svejedno.

Kada je riječ o Makedoniji, 26 posto podržava članstvo, 41 posto ga odbija i 25 posto je ravnodušno.

Interesantno je da, kada je riječ o mogućem članstvu Albanije i Kosova, Austrijanci imaju isti stav, po 23 posto podržava članstvo, 46 posto je protiv, a 22 posto kaže da im je svejedno.

Na drugoj strani, kada je riječ o Turskoj, samo devet posto podržalo bi članstvo te zemlje u EU, dok 76 posto odbija pristupanje Ankare Uniji, a 13 posto kaže da im je svejedno.

Najnovije