Otvorene 23. zimske olimpijske igare u PyeongChangu

Preporučujemo

U PyeongChangu danas su svečano otvorene 23. zimske olimpijske igre koje će se u ovom gradiću u Južnoj Koreji održavati od 9. do 25. februara, a gdje će Bosnu i Hercegovinu predstavljati četiri takmičara.

Južna Koreja želi pokazati čitavom svijetu da prepreke ka pomirenju sa Sjevernom Korejom ne postoje i da grad PyeongChangu, zajedno sa regijom Gangwon, nisu opasni. Mir nema cijenu.

To, ujedno i jeste jedna od glavnih ideja ovih Olimpijsih igara čiji je slogan “Passion. Connected” (Strast. Povezan), a sačinjen je od slova P i C što su ujedno i dva velika slova u imenu grada PyeongChang. Slovo P (na engleskom) ima i razne varijacije kao što su “people” (ljudi), “peace” (mir) i “possibility” (mogućnost), ističu na zvaničnoj stranici Zimskih olimpijskih igara u PyeongChangu.

Ukupno će u PyeongChangu nastupiti 2.952 takmičara iz 92 zemlje, bez onih iz Rusije, a najviše predstavnika imaju Sjedinjene Američke Države (242). Ovo će po broju zemalja učesnica biti rekordne olimpijske igre. Uz ovaj rekord, rekordan je i broj takmičara iz SAD-a, jer nikada ranije neka zemlja nije poslala toliki broj takmičara.

Rekordan će biti i broj podijeljenih medalja (102) koje će biti podijeljene u 102 različite discipline iz 15 različitih sportova (biatlon, bob, skeleton, curling, hokej na ledu, sankanje, umjetničko klizanje, brzo klizanje i brzo klizanje na kratke staze, alpsko skijanje, skijaško trčanje, akrobatsko skijanje, nordijska kombinacija, skijaški skokovi i snowboard).

Na Zimskim olimpijskim igrama u PyeongChangu, čije su maskote Soohorang and Bandabi, nastupit će takmičari iz Rusije, ali pod nazivom “Olimpijski sportisti iz Rusije”. Bit će ih 168, a ukoliko bilo ko od njih osvoji medalju, ta medalja se neće brojati kao ruska i neće se pripojiti Rusiji na “vječnoj listi” koja broji medalje svih zemalja na svim olimpijskim igrama.

NHL je zabranio hokejašima da putuju na Zimske olimpijske igre u Južnu Koreju tako da će ovo biti prve zimske olimpijske igre nakon 24 godine na kojima je igračima NHL-a ponovo zabranjen nastup.

Olimpijski tim Bosne i Hercegovine na predstojećim Zimskim olimpijskim igrama u južnokorejskom PyeongChangu ima četiri člana, što je drugi najmanji broj bh. učesnika na ZOI.

Boje Bosne i Hercegovine u Južnoj Koreji u alpskom skijanju će braniti Elvedina Muzaferija koja će se takmičiti u svim disciplinama i Emir Lokmić u slalomu i veleslalomu te Mladen Plakalović i Tanja Karišik u skijaškom trčanju.

Zastavu BiH na ceremoniji svečanog otvaranja 23. zimskih olimpijskih igara u PyeongChangu nosila je alpska skijašica Elvedina Muzaferija.

Nakon vatrometa i svečane ceremonije te zvaničnog otvaranja 23. zimskih olimpijskih igara, otpjevana je pjesma John Lennona “Imagine”. Uslijedio je spektakularan program koji su Korejci doveli do savršenstva, kao i paljenje olimpijskog plamena.

(RTV Glas Drine/Klix)

Najnovije

spot_img