Nihad Selimović: Ovo je jedan od najvećih cirkusa u bh. sportu

Preporučujemo

Današnja odluka komesara Prvenstva BiH za košarkaše o izbacivanju Igokee, Sparsa i Borca u niži rang takmičenja podigla je mnogo prašine u bh. javnosti Bosne i Hercegovine.

Direktor OKK Spars Nihad Selimović dao je svoj komentar na cjelokupnu situaciju.

“Ne znam šta reći nakon ovog cirkusa, ovo je sigurno jedan od navjećih cirkusa u bh. sportu. Igrati ligu u kojoj se svakih par mjeseci mijenjaju pravila. Počnete ligu po jednim pravilima, u decembru se ta pravila promijene, pa se onda do kraja prvenstva još dva puta promijene i svaki komentar tu je suvišan. To je prva odluka komesara takmičenja, sada slijede dalje distance, Takmičarska komisija, Upravni odbor, pa u konačnici i Sudovi”, rekao je Selimović koji se potom osvrnuo na to šta je ključni problem zbog kojeg je ova odluka donesena:

“Ključni problem je što su u toku prvenstva mijenjana pravila. To vam je isto da igrate utakmicu jednu četvrtinu po jednim pravilima, drugu po drugim, treću po trećim i četvrtu opet po četvrtim pravilima. Kako ćete vi tu išta znati, to je jedan cirkus napravljen i to je tako. Nakon svega ovoga šta ostaje? Jedino da se poništi prvenstvo i nema druge stvari. Apsurd je da uručite pehar i medalje četvrtoplasiranoj ekipi i to je nešto što je zaista nezamislivo. Druga stvar ritam i tempo koji je nametnut Sparsima i kada nam je na kraju naređeno da u 8 dana igramo 10 utakmica i Spars je sve utakmice igrao čak i kada smo igrali ABA ligu nikad nam se nije htjelo odgađati, pa smo pred najvažniju utakmicu sezone finale ABA 2 lige morali da igramo utakmicu. Odigrali smo finale, pa smo ujutro po povratku opet igrali novu utakmicu i napravili su takav masakr nad ekipom da je ovo sigurno jedan od najvećih košarkaških genocida u historiji sporta. Da jedan tim prođe kroz sve to i da na kraju nema ko da igra za nas”, dodao je Selimović.

Pored svih problema u ekipi jednostavno je bilo neprihvatljivo bilo na Final Four pojaviti se sa omladincima smatra Selmović.

“Ako igrate sa ekipom čitavo prvenstvo i neko vam napravi što je nezapamćeno, da igrate osam utakmica u deset dana i tu se svjesno išlo da se ekipa uništi i da nema ko da igra. Pozadina svega toga je sasvim druga, nije bila košarkaška. S druge strane kazne i ostalo što se izriče ja vam sada mogu reći da Sparsi sigurno neće platiti nikakvu kaznu, kaznu mogu platiti režiseri ovog cirkusa, a najveću kaznu će u konačnici platiti bh. košarka koja je već polako plaća”,  rekao je Selimović koji se potom osvrnuo na one koji su po njemu najzaslužniji za probleme u bh. košarci.

“Vrijeme će pokazati ko su režiseri svega ovoga. Ja vam mogu reći da Spars nije režiser toga jer je sve igrao što mu je nametnuto. Klub je sve i jednu utakmicu igrao dok na kraju nismo došli u situaciju da fizički više nismo mogli da igramo i svi znamo da je Spars nakon zadnje odigrane utakmice imao samo četiri igrača zdrava.” – dodao je Selimović.

Mnogi smatraju da u svemu ovome postoji i određena politička pozadina, a o tome smo upitali direktora OKK Spars.

“Vidite, ovdje vjerovatno da ima svega, ali Spars nije dio ni političke pozadine ni bilo čega drugog i mogu vam reći da je Spars u svemu ovome najveća kolateralna šteta.”

Za kraj Selimović je upitan da li je za sve probleme najzaslužniji vrh Košarkaškog Saveza BiH ili neka tijela unutar Saveza na što je odgovorio:

“Vrijeme će pokazati sve, ja ne bih o tome jer će veoma brzo će sve biti kristalno jasno ko je i šta napravio i svi ti koji su zaslužni za ovo trebaju da odgovaraju.” – zaključio je Selimović.

(RTV GLAS DRINE/N1)

Najnovije