Košarkaši BiH večeras igraju protiv domaćina Poljske, pobjedom bi otvorili vrata drugog kruga

Preporučujemo

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras od 20:30 sati u poljskim Gliwicama protiv domaće selekcije igra utakmicu 2. kola pretkvalifikacija za Olimpijske igre, a eventualnom pobjedom gotovo sigurno osigurala bi plasman u drugi krug doigravanja.

Nakon što smo savladali Portugal rezultatom 84:75, došli smo u priliku da već sada završimo posao i izborimo plasman u glavni dio kvalifikacija, ali s obzirom na domaći teren i kvalitet koji posjeduju Poljaci, jasno je da nas čeka veoma težak zadatak.

Nakon večerašnje utakmice uslijedit će duel protiv Mađarske (srijeda, 21:00) koja je u prvom kolu poražena od Poljske.

“Igrali smo dobro, ne onako kako smo se dogovorili, ali smo iskoristili individualni kvalitet naših igrača i dobru koncentraciju u drugom poluvremenu. Nadam se da će nam ova utakmica pomoći da igramo puno bolje i kvalitetnije sprotiv Poljske. Ovo je dug turnir, gdje ćemo poslije Poljske imati utakmicu s Mađarskom. Nama je cilj da budemo među prve dvije ekipe da bismo mogli produžiti mogućnost da osvojimo ovaj turnir”, rekao je nakon meča sa Portugalom selektor Adis Bećiragić.

Zvanični debi za bh. reprezentaciju imao je i Luka Garza, koji se raduje susretu sa Poljskom.

“Uzbuđeni smo zbog utakmice sa Poljskom, sjajan su tim. S obzirom da igramo u Poljskoj, imaju prednost zbog navijača, ali ovo su utakmice koje grade tim, kada igraš protiv teških okolnosti i pronađeš način za pobjedu. To je ono što ćemo pokušati uraditi, baš kao i protiv Mađarske”, rekao je Garza.

Podsjetimo, ukoliko naša reprezentacija zauzme jedno od prva dva mjesta na turniru u Gliwicama, plasirat će se u polufinale gdje će ući i dvije najbolje ekipe iz grupe A u kojoj su Češka, Izrael, Estonija i Sjeverna Makedonija.

Mjesto u kvalifikacijama za Olimpijske igre će dobit će samo ekipa koja osvoji turnir.

Kvalifikacioni turnir će biti održan u Francuskoj neposredno pred početak Olimpijskih igara, a na njemu će učestvovati 24 ekipe koje će se boriti za četiri mjesta koja ne popune ekipe sa Svjetskog prvenstva koje će se održati za nekoliko sedmica.

Susret Bosna i Hercegovina – Poljska igra se večeras u 20:30 sati u poljskom gradu Gliwice.

(RTV GD/klix)

Najnovije

spot_img