U Kini izvršena mikronska operacija oka na daljinu uz pomoć 5G mreže

Preporučujemo

Kina je uspješno izvela 5G daljinsku mikronsku operaciju oka uz pomoć hirurškog robota u provinciji Hajinan, na jugu zemlje, objavio je Čajna Sajens Dejli (China Science Daily).

Operacija je, kako prenosi Sinhua, obavljena 23. juna i potvrđena je kao sigurna nakon mjesec dana postoperativnog posmatranja, rekao je Lin Haotian, profesor oftalmološkog centra Džongšan Univerziteta Sun Jat-sen.

Hirurgija oka zahtijeva od oftalmologa visok stepen preciznosti i stabilnosti. Međutim, i dalje je izazovno izvesti operaciju na nivou mikrona zbog fiziološkog tremora i podrhtavanja ruku čovjeka.

Hirurški robot može da simulira i zamijeni ručne operacije, eliminišući tremor i drhtanje ruku i postiže hirurške operacije visoke preciznosti uprkos vremenskim i prostornim ograničenjima zahvaljujući tehnologiji daljinske 5G komunikacije.

“Uz pomoć 5G komunikacije i mikro-stereoskopske tehnologije ultra-visoke definicije (UHD), oftalmolozi mogu da dobiju UHD daljinske mikrohirurške slike sa malim kašnjenjem u realnom vremenu, kako bi operacija bila preciznija”, rekao je Lin.

Hirurški robot za mikronsko oko zajednički su razvile institucije uključujući oftalmološki centar Džongšan i Školu računarskih nauka i inženjerstva Univerziteta Sun Jat-sen.

Uspjeh ove 5G daljinske mikronske operacije oka pokazao je da se može očekivati da će medicinske usluge na daljinu promovisati uravnotežen i adekvatan razvoj oftalmologije širom Kine i rješavati neravnomjernu distribuciju visokokvalitetnih medicinskih resursa.

Istraživači su se obavezali da će ovu hiruršku metodu uvesti u širu primjenu u čitavoj zemlji.

(RTV GD/BHRT)

Najnovije

spot_img