Šta je U-Report, novi servis na Viberu?

Preporučujemo

Korisnici Vibera i Facebook messengera u BiH od danas se mogu registrovati na komunikacijski kanal U-Report, koji predstavlja glas javnosti i promoviše učešće prvenstveno mladih, u stvaranju pozitivne društvene promjene.

Nakon registracije putem Facebook messanger-a ili Viber-a, postajete U-Reporteri i javljate se sa odgovorima na ankete, otvorena pitanja ili javne pozive.

Ključni principi funkcionisanja U-Report platforme su anonimnost, zaštita podataka i mogućnost izbora u bilo kom trenutku. Inicijalni raspon godina za U-Reportere definisan je kao 12-14, 15-18 18-25 i 25+ godina.

Rezultati ankete se obrađuju, analiziraju i javno prikazuju, kao infografike, na stranici https://bih.ureport.in i to u realnom vremenu, dakle dostupni su odmah.

Cilj U-Report-a BiH je da posluži kao sredstvo za razmjenu informacija i mogućnost sakupljanja podataka u realnom vremenu, koji institucije vlasti, nevladine organizacije, UN, mediji i drugi partneri, mogu iskoristiti za testiranje, kreiranje i analizu politika, strategija ili usluga, baziranih na stvarnim potrebama korisnika, te za mjerenje napretka u oblastima evropskih integracija, Strateških razvojnih ciljeva i ostvarenju ljudskih i dječijih prava.

(RTV GD/Nezavisne)

Najnovije