Od danas prestaje tehnička podrška za Windows 7

Preporučujemo

Svaki četvrti korisnik Windows operativnog sistema koristi upravo “sedmicu”, piše BBC.

Stručnjaci za sigurnost apeluju na korisnike ovog operativnog sistema da ga nadograde, jer više neće primati važne sigurnosne ispravke i dopune.

Šta to znači u praksi?
Ovo znači da se Microsoft prestaje igrati mačke i miša s hakerima, koji pokušavaju iskoristiti softverske greške u ovom operativnom sistemu. Bez stalnog ažuriranja softvera, kompjuteri sa Windowsom 7 će lakše biti zaraženi virusima i drugim malicioznim softverom, stoji na web stranici Microsofta.

Ako koristite “sedmicu” koja je “unpatched” (nezakrpljena), greške u kodu nikada neće biti ispravljene. Šanse da vaš kompjuter bude napadnut rastu, jer ti softverski propusti postaju naširoko poznati.

Koji su rizici?
Hakeri koriste maliciozne programe da napadnu, oštete ili onesposobe kompjutere. Oni se koriste za krađu ličnih i finansijskih podataka, špijuniranje drugih korisnika ili finansijsku iznudu.

U maju 2017. godine, jedan ogranak engleske Nacionalne zdravstvene službe bio je žrtva WannaCry programa za iznuđivanje novca. U vladinom izvještaju za 2018. godinu zaključeno je da bi napad bio izbjegnut da su kompjuteri bili ažurirani. Hakeri su iskoristili slabosti u “unpatched” verzijama operativnih sistema Windows 7, i u manjoj mjeri Windows XP-a, koji je Microsoft prestao podržavati.

Šta učiniti s kompjuterom koji koristi Windows 7?
Kompjuteri koji koriste ovaj operativni sistem funkcionirat će normalno i dalje, ali će biti sve manje sigurni. Iz kompanije pozivaju korisnike da pređu na Windows 10 i to, ako je moguće, na nove kompjutere, radi potpunog doživljaja. “Desetku” je moguće instalirati i na stare kompjutere, ali Microsoft upozorava da sistem možda neće raditi glatko i bez problema.

Da biste pokrenuli Windows 10, minimalne performanse koje kompjuteri moraju imati su procesor koji radi na taktu od 1 GHz, zatim 16 GB prostora na hard disku i 1 GB RAM-a.

S druge strane, korisnici Windowsa 7 ne moraju nadograđivati svoj sistem ako kompjuter koriste izvan mreže.

Dužnosnici u Velikoj Britaniji upozorili su sve korisnike da nakon 14. januara izbjegavaju sva plaćanja ili slanje e-mailova s kompjutera koji koriste “sedmicu”, i da to čine s alternativnih uređaja.

Što će biti s firmama?
Mnoge kompanije se masovno oslanjaju na aplikacije koje rade samo na Windows 7 sistemima. Ove firme mogu platiti Microsoftu ako žele nastaviti ažuriranje svojih Windows 7 Professional ili Windows 7 Enterprise verzija. Sigurnosne ispravke i dodaci za tvrtke će biti dostupni do 2023. godine.

Troškovi se kreću od 25 do 200 dolara po uređaju i povećavaju se svake godine. Za tvrtke koje koriste mnogo kompjutera, bit će sve veći. Osim toga, nije uvijek lako prijeći na novi operativni sistem, jer postoje neke važne aplikacije koje neće raditi na novijim sistemima, ili bi njihova nadogradnja bila veoma skupa.

Postoje mjesta poput nekih bolnica ili tvornica koje mogu koristiti opremu dizajniranu isključivo za Windows 7.

Najnovije