Mercedes sprema automobil s kojim će sudar biti nemoguć

Preporučujemo

Mercedes-Benz razvija novu bezbjednosnu tehnologiju koja će onemogućiti sudar automobila.

Tehnologija koncentrisana na novom ESF (eksperimentalno bezbjednosno vozilo) koncept će zahvaljujući vještačkoj inteligenciji konstantno unapređivati asistenciju u vožnji.

Direktor razvoja u Mercedesu Ola Kalenijus, koji će od maja postati generalni direktor Daimler grupacije, ističe da će autonomna vožnja i sofisticirani sistemi asistencije umanjiti broj saobraćajnih nesreća, jer je najčešći uzrok istih ljudska greška.

Kalenijus je dodao da je dio nove ESF tehnologije skoro spreman za proizvodnji i da će se uskoro naći u novim automobilima.

Vozilo će skupljati podatke iz vožnje i dijeliti ga sa centralnim serverom kako bi učio da bolje kontroliše sistem asistencije u vožnji. Koncept će sadržati i tehnologiju bolje zaštite putnika, pa ako se i dogodi nesreća, izbjeći će se teže povrede.

Poslednji Mercedes ESF koncept je debitovao 2009, koristio je tada novi S40 Hybrid kao početnu tačku sa brojnom bezbjednosnom tehnologijom.

Metalna konstrukcija se širila prilikom udesa kako bi omogućila dodatnu zaštitu, a prilikom bočnog udarca sjedišta su se pomerala ka sredini vozila kako bi povećavala prostor.

(RTV GD/B92)

Najnovije