Google uskoro počinje brisati račune, uključujući Gmail i fotografije

Preporučujemo

Prije nekoliko godina iz Googlea su najavili kako će ukloniti sadržaj iz neaktivnih računa kako bi uštedjeli na mjestu za pohranu podataka, no dok su brisali sadržaj, same račune nisu dirali. Sada su promijenili ploču te su ovaj tjedan najavili kako počinju s brisanjem starih i dugo nekorištenih računa.

Brisanje počinje krajem ove godine, a dotad će korisnici koji su prvi na udaru, odnosno čije će račune Google brisati, dobiti više obavijesti, uključujući i obavijesti na backup mail koji su ostavili. Brisanje će ići u fazama te će mu Google pristupiti “polako i pažljivo”, a započet će s brisanjem računa koji su kreirani jednom i više nikada nisu korišteni.

Kao glavni razlog brisanja ovog puta ne spominju uštedu prostora, već – sigurnost. Iz te kompanije kažu kako se za takve račune koriste stare lozinke koje su već više puta korištene pa mogu biti kompromitirane. Prema njihovoj internoj analizi, takvi računi većinom ne koriste dvostupanjsku autentifikaciju te su ranjiviji, odnosno postoji puno veća vjerojatnost hakiranja te bi ih se moglo iskoristiti za krađu identiteta, slanje spama, širenje malicioznog sadržaja.

Također, s tim se promjenama ograničava vrijeme koje Google zadržava nekorištene osobne podatke korisnika na dvije godine, a treba naglasiti kako s gašenjem profila Google neće te ugašene e-adrese osloboditi za druge korisnike. Osim što se neće moći pristupiti Gmailu, bit će uklonjeni i e-mailovi, događaji iz kalendara, datoteke iz Drivea, Docsa i Workshopa, kao i backupovi Googleovih fotografija, objavili su iz Googlea. Računi povezani s YouTubeom, kao i videozapisi s tog videoservisa ipak se neće dirati niti brisati.

Nova se pravila odnose samo na privatne račune, a ne na poslovne račune i one povezane sa školama.

Osim povremene prijave na račun, Google aktivnost profila gleda i kroz slanje i čitanje mailova, gledanje videozapisa na YouTubeu, korištenje Google Drivea, preuzimanje aplikacija s Play Storea, korištenje tražilice, kao i korištenje tog profila u aplikacijama trećih strana. Također, korištenje uređaja s Androidom smatra se aktivnošću računa.

Ako imate neki takav stariji račun koji dugo niste koristili, a na njemu imate mailove, podatke ili fotografije koje biste htjeli zadržati, svakako ga ponovno aktivirajte kako ga Google ne bi izbrisao.

Najnovije

spot_img