Poplave u BiH: Situacija u Bihaću prilično ozbiljna, poplavljeno više od 300 stambenih objekata

Preporučujemo

U poplavljenim opštinama na zapadu Republike Srpske sada se vrši ispumpavanje vode iz stambenih objekata, podrumskih prostorija i dvorišta, rekao je vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović i dodao da se situacija polako vraća u normalu.

“Situacija je u ovom trenutku stabilna, nekih desetak časova smo bez padavina”, rekao je Novitović i dodao da su svi vodostaji u padu.

On je istakao da su u poplavljena područja dopremljene pumpe za ispumpavanje vode i isusivači.

Prema njegovim riječima, poplavljena područja danas bi trebalo da posjeti predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Opštine Novi Grad, Kostajnica i Kozarska Dubica, te grad Prijedor pogođeni su poplavama usljed obilnih kiša u proteklih nekoliko dana. 

Situacija u Bihaću prilično ozbiljna, poplavljeno više od 300 stambenih objekata

Kiša u Unsko-sanskom kantonu (USK) barem je privremeno prestala, što pogoduje trenutnoj stagnaciji ili opadanju svih vodostaja. Jutros je u središtu Bihaća vodostaj Une iznosio 146, dok je u Bosanskoj Krupi izmjereno 337 centimetara i oba su u fazi opadanja.

Situacija u Bihaću je i dalje prilično ozbiljna, voda je prodrla u kuće u naselju Pokoj.

Gradske službe civilne zaštite potvrđeno kako je poplavljeno više od 300 stambenih objekata, te pričinjena ogromna materijalna šteta na poljoprivrednim dobrima.

U Bosanskoj Krupi također je još jučer saopćeno da je nekoliko kompletnih naselja poplavljeno. Voda je prodrla u brojne stambene, poslovne i pomoćne objekte, a građani i privrednici ističu da su štete nemjerljive.

Putne komunikacije Bihać – Srbljani (Kostela) i Bihać – Kamenica i dalje su zatvorene zbog izlijevanja vode na cestu.

Iz Ministarstva obrazovanja USK potvrđeno je kako je školama data saglasnost za privremeno obustavljanje obrazovnog procesa, ukoliko za to postoji potreba. Brojne osnovne i srednje škole u Bihaću i Bosanskoj Krupi to su bile primorane uraditi, dok će studenti na Univerzitetu u Bihaću privremeno preći na online princip slušanja predavanja.

Danas bi prema najavama poplavljena područja trebali obići član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i premijer Federacije BiH Nermin Nikšić.

Visok vodostaj Save, Civilna zaštita Bijeljine prati potencijalno ugrožena područja

Vodostaj rijeke Drine u Semberiji je u protekla 24 časa u porastu za dva centimetra, a Save za 65 centimetara, objavljeno je na sajtu grada Bijeljina.

Vodostaji manjih vodotoka Janje, Gnjice, Lukavca i ostalih su u porastu, ali su i dalje u granicama normale.

U posljednja 24 časa na području Bijeljine palo je 11 litara kiše po metru kvadratnom.

U 6.00 časova na vodomjernoj stanici Radalj vodostaj Drine iznosio je 245 centimetara, a redovna odbrana od poplava rijeke Drine na području Semberije uvodi se kada vodostaj na ovoj vodomjernoj stanici dostigne kotu od 450 centimetara.

Protok Drine na Hidroelektrani Zvornik u 7.00 časova iznosio je 764 metra kubna u sekundi.

Vodostaj rijeke Save u 6.00 časova na vodomjernoj stanici Jamena iznosio je 896 centimetara, a granica redovne odbrane od poplava je vodostaj rijeke Save od 970 centimetara na ovoj vodomjernoj stanici.

S obzirom na visok vodostaj rijeke Save, Civilna zaštita grada Bijeljina najavila je nastavak praćenja i obilaska potencijalno ugroženih područja i po potrebi preduzimati i druge mjere iz Plana zaštite i spasavanja od poplava. 

Vodostaj Sane na području Prijedora opao za oko pola metra

Vodostaj Sane na području Prijedora opao je za oko pola metra, a u opadanju je i Gomjenica, izjavio je šef gradskog Odsjeka civilne zaštite Miroslav Krneta.

Krneta je naveo da je u Prijedoru stanje mnogo povoljnije nego juče, da Sana i dalje opada i da je uzvodno u Sanskom Mostu vodostaj manji za 69, a u Ključu za 48 centimetara.

“Dobro je da se na području Raškovca, Bišćana, Tukova, Brezičana i Cikota, Sana povlači iz zaplavljenog dijela i ostaje na pojedinim mjestima, u takozvanim prirodnim depresijama”, rekao je Krneta novinarima u Prijedoru.

Poplave i u Loparama, materijalna šteta na putevima i usjevima

Na području opštine Lopare, u mjesnim zajednicama Brusnica, Mrtvica, Koraj i drugim, obilne padavine su prouzrokovale izlijevanje rijeke Gnjice iz korita i nekoliko bujičnih potoka.

Pričinjena je materijalna šteta na putevima i usjevima, a u nekoliko kuća voda je prodrla u podrumske prostorije.

Dio bujičnih voda se povukao u toku noci, ali je pričinjena šteta.

Kratkotrajno je bio u prekidu put Lopare – Brčko zbog odrona, brzom intervencijom Bijeljina put a.d. i vatrogasaca iz Lopara, ponovo je uspostavljen saobraćaj.

Obilne padavine u Krupi na Uni pričinile štetu na putevima i u poljoprivredi

Obilne padavine su u Krupi na Uni pričinile štetu na putevima i u poljoprivredi, izjavio je načelnik Mladen Kljajić.

On je istakao da je šteta na putevima već evidentna, kao i da su bujice oštetile sve makadamske puteve, koje je neophodno sanirati.

Kljajić je naveo da će se konkretnije o šteti u poljoprivredi moći govoriti nakon što se voda povuče sa parcela.

Usljed obilnih padavina iz korita su izašle rječice i potoci, te zaplavili poljoprivredno zemljište.

U ovoj lokalnoj zajednici rade sve službe i odvija se nastava u Osnovnoj školi “Branko Ćopić”.

Građanima je preporučeno da vodu za piće preventivno prokuvaju.

Novi Grad: Rijeke u opadanju, iz poplava evakuisano 15 osoba

Vodostaji Une i Sane su u opadanju, škole i vrtići danas ne rade, a iz poplava je evakuisano 25 lica, rečeno je Srni u lokalnom Centru za obavještavanje.

Direktor Republičke uprave Civilne zaštite Milan Novitović rekao je jutros novinarima da timovi nastavljaju rad u Novom Gradu i da je prioritet ispumpavanje vode.

Vodostaj rijeke Une u 7.00 časova je 516 centimetara što je za 21 centimetra manje od 18.00 časova sinoć, a nivo Sane je 550 centimetara ili 18 manje nego u 18.00 časova sinoć.

U protekla 24 časa na ovom području palo je pet litara kiše po metru kvadratnom.

Poplavljeno je 40 objekata u naseljima Mlakve, Urije, Suhača i Poljavnice. Iz naselja Mlakve i Rudice evakuisano je 25 lica.

Oštećeno je pet lokalnih puteva, a evidentirano je i pet klizišta.

Nastave danas nema u osnovnim i srednjim školama, a ne radi ni dječiji vrtić “Pčelica Maja”, odluka je kriznog štaba.

Na sjednici opštinskog Štaba za vanredne situacije juče ujutro je proglašena vanredna situacija uzrokovana elementarnom nepogodom. 

USK: Vodostaji u opadanju ili stagnaciji

Jutros iz Unsko-sanskog kantona stižu malo pozitivnije vijesti u odnosu na jučer, a razlog je opadanje vodostaja svih rijeka. Kako je potvrđeno, svi vodostaji su u opadanju ili stagniraju.

U opadanju je pritoka Unac u Drvaru, rijeka Una stagnira u Martin Brodu, a od Kulen Vakufa, Kostela do Bosanske Krupe je u opadanju.

Također, rijeka Sana u Ključu i Sanskom Mostu bilježi pad vodostaja.

Ono što također raduje sve stanovnike poplavljenih područje jeste da kiša jutros ne pada, ali ni da tokom noći nije bilo obilnijih padavina.

Detaljniji izvještaj o stanju u cijelom Unsko-sanskom kantonu očekuje se oko 9 sati.

Iako se jučer u krajiškim medijima pojavila informacija da su poplave odnijele i jedan ljudski život, potvrđeno je da osoba nije upala u vodu usljed poplava već da se radi o psihički nestabilnoj osobi i da je sa područja Bužima.

Tijelo ženske osobe i dalje nije pronađeno, iako je primjećeno da pluta. Po dojavi odmah je aktivirana Služba za spašavanje nad vodom i pod vodom, međutim ništa nisu uspjeli pronaći.

Na prijedlog Kantonalnog štaba civilne zaštite, na 21. sjednici održanoj 17.05.2023. godine, radi zaštite i spašavanja ljudi od poplava koje su zadesile područje Unsko-sanskog kantona, Vlada Kantona donijela je Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće na području Unsko-sanskog kantona za gradove Bosansku Krupu, Bihać, Cazin, općine Sanski Most i Velika Kladuša.

Novitović: Očekuje se dodatni porast vodostaja Save

Direktor Republičke uprave Civilne zaštite Milan Novitović izjavio je Srni da se danas očekuje dodatni porast vodostaja Save i izloženost riziku Gradiške i Srpca, dok su rijeke Una i Sana u opadanju.

“Prema informacijama koje sam dobio, u Srpcu ima zaplavljenih objekata, u Gradišci je poplavljeno poljoprivredno zemljište. Imamo stabilizaciju vremenskih prilika, nekih 12 sati bez padavina tako da ubrzo očekujemo da izađemo iz ove situacije”, rekao je jutros Novitović.

On je istakao da su vodostaji u opadanju u Prijedoru, Novom Gradu, Kostajnici i Kozarskoj Dubici.

Novitović je naveo da se prati dotok vode uzvodno od Prijedora i Novog Grada, ali i dešavanja u Sloveniji, Hrvatskoj, vodostaj Kupe, Korane, Save.

“Prema svim informacijama koje nam dostavlja Republički hidrometeorološki zavod, pravimo planove postupanja u naredna tri dana. Imamo izuzetno dobru saradnju sa svim lokalnim zajednicama od Prijedora, Novog Grada, Kostajnice, Gradiške, Dubice, Srpca”, rekao je Novitović.

(RTV GD/BHRT)

Najnovije

spot_img