CIK BiH: Pooštrena pravila za glasanje slijepih, slabovidnih i nepismenih osoba

Preporučujemo

Za predstojeće Opće izbore u BiH Centralna izborna komisija BiH je uredila pitanje glasanja slijepih i slabovidnih osoba Pravilnikom o provedbi izbora.

CIK BiH objavio je video u kojem se navodi da birač koji je slijep, nepismen ili fizički nesposoban, pirlikom glasanja ima pravo koristiti pomoć drugog lica koje on izabere.

– Da bi birač ostvario ovo pravo dužan je predočiti odgovarajući dokaz o svojoj nesposobnosti da glasa samostalno – navedeno je. 

Potrebno je dostaviti rješenje ili uvjerenje/potvrda nadležne ustanove, instituta ili komisije o utvrđenom invaliditetu ili fizičkom oštećenju.

U tom segmentu Centralna izborna komisija BiH je pooštrila procedure kako bi se spriječile moguće zloupotrebe. U konkretnom slučaju da bi se spriječilo tzv. “porodično glasanje” i da bi se spriječila zloupotreba korištenja “pomoći drugog lica” prilikom glasanja.

Propisano je da prilikom glasanja birač koji je slijep, nepismen ili fizički nesposoban ima pravo koristiti pomoć drugog lica kojeg on izabere i uz odobrenje predsjednika biračkog odbora.

– Izuzetno predsjednik biračkog odobora može bez dokaza odobriti pomoć drugog lica biraču koji učigledno nije u mogućnosti izvršiti glasanje bez ove pomoći a zbog svoje nesposobnosti – navodi se u videosnimku.

Kroz kampanju koju vodimo na web stranici CIK BiH, društvenim mrežama, elektronskih medija nastojimo informirati svakog birača u BiH o njihovim pravima. Centralna izborna komisija BiH periodično održava sastanke i sa udruženjima koja okupljaju tu populaciju.

Također je 01. septembra ove godine CIK BiH učestvovala na konsultativnom sastanku sa predstavnicima udruženja osoba sa invaliditetom (OSI) koji je organizovala Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Caritasom Bosne i Hercegovine.

Najnovije

spot_img