Stres u saobraćaju je poguban za mentalno zdravlje

Preporučujemo

Čekanje u saobraćajnoj gužvi ili redu može prouzrokovati više problema od obične nervoze do ozbiljnih mentalnih posljedica, pokazalo je istraživanje sprovedeno u Americi.

Istraživanje je sprovedeno među muškarcima i ženama od 25 do 74 godine. Svakodnevna nervoza zbog čekanja u saobraćajnoj gužvi može se akumulirati tokom vremena i izazvati probleme kasnije tokom života.

Istraživači koji su sproveli analizu smatraju da su zadržavanje prisebnosti i “hladna glava” u takvim situacijama jednako važni za zdravlje kao i zdrava ishrana ili vježbanje.

Koristeći podatke iz ankete naučnici su zaključili da su negativne posljedice zbog stresa u saobraćaju – svađanje s partnerima, sukobi na poslu, nervoza i promjene u ponašanju.

Istraživanje je pokazalo da problemi s mentalnim zdravljem nisu posljedica samo velikih događaja u životu, već i naizgled sitnih iskustava.

– Način na koji se suočavamo sa svakodnevnim emocijama djeluje na naše ukupno mentalno zdravlje – prokomentirala je rezultate istraživanja Sjuzan Čarls (Suzan Charles), profesorica psihologije i socijalnog ponašanja.

Najnovije

spot_img