Liplje: Roditelji djece bošnjačke nacionalnosti sa predstavnicima OSCE-a i OHR-a

Preporučujemo

Predstavnici roditelja djece bošnjačke nacionalnosti iz svih područnih škola u Zvorniku jučer su na sastanku kod Mersada Mehmedovića, predsjednika Skupštine opštine Zvornik, dogovorili su se da će pokušati naći rješenje za bosanski jezik na sastanku 1. februara.

Izjavio je to Muharem Sinanović, predstavnik roditelja 16 učenika bošnjačke nacionalnosti u područnom odjeljenju u Liplju Osnovne škole “Sveti Sava” iz Zvornika, koji danas nisu došli na početak nastave u drugom polugodištu, piše Anadolija.

Do bojkota nastave u Liplju došlo je jer roditelji traže da se u đačke knjižice kao naziv maternjeg jezika upisuje “bosanski jezik”, umjesto “jezik bošnjačkog naroda”.

– Na sastanak ćemo pozvati OSCE, OHR, direktore svih škola sa područja Zvornika, te predstavnike Ministarstva prosvjete i kulture RS. Ako se ne postigne dogovor idemo u radikalnije mjere, a dotad djeca u Liplju neće pohađati nastavu – rekao je Sinanović.

Na pitanje koje radikalnije mjere su moguće, odgovorio je da su u pitanju blokada puteva, obustava nastave i slično, kako bi omogućili da se izučava bosanski jezik.

– Vjerujem da će se to završiti, sve zakonske osnove su na našoj strani. Ako ima iole zakona u našoj državi, vjerujem da će to biti riješeno – kaže Sinanović.

Radomir Petrović, direktor Osnovne škole “Sveti Sava”, ranije je potvrdio da 16 učenika područnog odjeljenja Liplje nije došlo na nastavu, ali da ovo pitanje ne može biti riješeno na lokalnom nivou jer škole postupaju u skladu sa uputstvom Ministarstva prosvjete i kulture RS-a.

Ramiz Salkić, potpredsjednik RS-a, podržao je “borbu svih roditelja i djece na području ovog entiteta za ostvarivanje prava na bosanski jezik i nastavu na bosanskom jeziku” i najavio posjetu Liplju, prenosi agencija Anadolija.

Najnovije

spot_img