Ova proljećna biljka je prava riznica zdravlja

Ova proljećna biljka je prava riznica zdravlja

756
0
PODIJELI

Jagorčevina je nedovoljno iskorištena, ali vrlo značajna ljekovita biljka.

Ima vrlo dugu historiju upotrebe, a posebno je korištena kod liječenja stanja koja podrazumjevaju pojavu spazama, bolne grčeve, paralize i reumatske bolove.

Biljka sadrži saponine, koji imaju ekspektorantno dejstvo, kao i salicilate koji predstavljaju glavni sastojak aspirina i djeluju na smirenje upala i protiv groznice.

Ova proljećna biljka pomaže cirkulaciju krvi i otklanja nesvjesticu. Olakšava iskašljavanje, čuva srce izmoreno od čestog kašljanja kod bronhitisa, velikog kašlja, upale pluća, kao i u svim slučajevima kada je srce u opasnosti da oslabi.

Narodna medicina koristi cvjetove jagorčevine i za liječenje bubrežnih i urinarnih tegoba, reume (dugotrajnim ispijanjem čaja smanjuju se bolovi u zglobovima), gihta, slabih živaca (i pratećih manifestacija kao što su nemir, tjeskoba, nervoza, itd…), zatim migrene i glavobolje.

Korijen se koristi i kod tegoba srca (lupanje, slabo srce), stresa, nesanice (uz cvjetove jagorčevine mogu se dodati i cvjetovi lavande, gospine trave i šišarke hmelja), kao i za liječenje raznih nervnih tegoba.