Najbolji načini kako da se riješite žudnje za hranom

Najbolji načini kako da se riješite žudnje za hranom

383
0
PODIJELI

Žudnja za hranom nezgodna je stvar koju su vjerovatno svi iskusili – vrlo intenzivna želja za određenom vrstom hrane koja je, u najvećem broju slučajeva, nezdrava: rijetko ko žudi za zdravim i uravnoteženim obrokom, uglavnom su to slatkiši i masna, slana hrana puna ugljenih hidrata.

Naravno, za to postoji dobar razlog – namirnice bogate ugljikohidratima potiču otpuštanje hormona serotonina, dopamina, ali i ostalih opuštajućih endorfina u mozgu. Uticaj ovih hemikalija stvara dodatnu želju za ponovnim konzumiranjem istih namirnica.

Problema ne bi bilo kad bi ta hrana bila dobra i za naš organizam, ali nije, pa evo par načina kako izbjeći žudnju za hranom.

Izbjegavanje gladi

Mnogo ljudi na dijeti u potpunosti izbaci kalorije ishrane, ali taj potez može da vodi do učestalijih osjećaja gladi. Većinom onda u trenucima velike gladi, prvo pod ruku “padnu” čokoladice i ostali slatkiši. Plan ishrane i tačno određeni broj obroka trebali bi stvoriti naviku hranjenja sa sve rjeđim osjećajima žudnje.

Voda

Tijelo često može pogrešno interpretirati signale iz mozga pa ono što mi osjećamo kao žudnja za hranom je zapravo znak žeđi. Kada osjetite “udar” žudnje, posegnite za čašom vode i pričekajte nekoliko minuta. Ako osjećaj nestane, znači da je mozak slao signale za žeđ.

Žvakaće gume

Istraživanja iz 2015. godine pokazala su kako žvakaće gume mogu redukovati apetit i žudnje za hranom, a taj rezultat pripisuju procesu žvakanja. Takođe, žvakaća guma može biti dobra i zdravija zamjena slatkišima i grickalicama koje sadrže mnogo kalorija.