Mnogo je razloga zbog kojih trebate jesti maline

Preporučujemo

Zahvaljujući njihovom prekrasnom okusu, nikog ne treba puno nagovarati da posegne za malinama. Međutim, maline su mnogo više od ukusnog voćnog zalogaja.

Bogate su hranjivim tvarima koje mogu odagnati bolesti i podariti tijelu snagu i izdržljivost.

Maline sadrže obilje hidroksibenzoičke kiseline, antocijanina, resveratrola i flavonola kao što su kvercetin i kaempferol. Većina ovih fitonutrijenata čuva stanično zdravlje, štiti stanice od oštećenja i regulira upalne enzime. Time smanjuju rizik od hroničnih tegoba poput bolesti srca i dijabetesa tipa II.

U novije vrijeme maline su postale zanimljive zbog sastojaka koji štite od raka. Istraživanja na raku dojke, želuca, debelog crijeva i maternice pokazala su da nutrijenti u malini značajno smanjuju oksidativni stres i ublažavaju upale, čime ometaju razvoj i reprodukciju stanica raka.

Maline imaju bogatstvo vitamina i minerala, malo kalorija i nizak glikemijski indeks. To ih čini gotovo savršenom namirnicom pa u njima trebate uživati što češće. Povrh toga, prirodni fenolski spojevi u crvenim malinama imaju potencijala za ublažavanje pretilosti.

Najnovije

spot_img