Kako prepoznati da se Vaš tinejdžer drogira?

Preporučujemo

Svi roditelji se plaše toga da će njihova djeca poći lošim putem. Jedan od najvećih strahova je i taj da bi njihova kćerka ili sin u pubertetu mogli probati drogu.

Doktorica psihijatrije Laurence M. Westreich za “Reader’s Digest” naglašava da postoji deset znakova koji vam mogu otkriti da li vaš tinejdžer uzima narkotike i objašnjava šta u tim slučajevima roditelj može da uradi.

POSPANIJI JE ILI UZBUĐENIJI NEGO IKAD

Svaku osobu stigne umor, ali nije baš normalno da vaša kćerka ili sin odjednom zaspu za stolom dok večerate ili dugo spavaju poslije nastave. Ukoliko se ne mogu opustiti poslije škole ili su nervozni bez nekog posebnog razloga to je možda razlog za sumnju. Upravo tada možete nešto i preduzeti zato što ćete taj konstantni umor ili uznemirenost iskoristiti kao savršen izgovor za odlazak kod doktora.

RAZDRAŽLJIV JE I NE PRIČA S VAMA

Ako vaše dijete prekine svaku komunikaciju s vama nipošto nemojte okrenuti glavu! Najbolje bi bilo da stalno budete prisutni i smireni jer ćete mu tako omogućiti da se izduva, ali i otvoriti vrata za razgovor. Možete reći nešto kao: “Znam da sad ne želiš baš mnogo da pričaš sa mnom, ali znaj da sam uvijek tu za tebe i mogu ti pomoći šta god da te muči”.

MIJENJA PRIJATELJE

Vršnjaci mnogo utiču na ponašanje tinejdžera i zato je izbor prijatelja veoma važan. No, i porodica može imati veliki uticaj na mladog čovjega, bilo da on to priznaje ili ne. Ako vaše dijete počne da se druži sa ljudima koji konzumiraju alkohol ili drogu, polako, ali odlučno mu skrenite pažnju na to da takve osobe nisu dobre za njega. Ukoliko ste zaista zabrinuti zbog novog društva zabranite svom tinejdžeru da se viđa s njima, ali budite i spremni na to da će se žaliti i pokušati da izbjegne tu zabranu. Imajte na umu da, ako se vaše dijete druži sa ljudima koji konzumiraju opijate, veoma je vjerovatno da će i samo posegnuti za tim opojnim sredstvima. Jedna od opcija da to spriječite je i da potražite stručnu pomoć.

TROŠI VIŠE NOVCA NEGO RANIJE

Ukoliko nestaju velike količine novca nemojte bježati od činjenice da možda imate ozbiljan problem. Postavljajte pitanja o tome koliko novca troše vikendom ili s kim su išli u bioskop i nemojte odustajati sve dok ne dobijete odgovor, pa makar to značilo i zabranu izlazaka ili ukidanje džeparca.

DOMAĆI ZADACI SU SVE LOŠIJI

Ako vaše dijete odjednom popusti sa učenjem ili se počne problematično ponašati to vam treba biti znak da se možda drogira. Razgovarajte sa profesorom koji vas o tome obavještava i zamolite sve ljude koji rade s vašim djetetom u školi da vam kažu ako primjete nešto alarmantno. Oni vam mogu olakšati i tako što će vas uputiti na to kome treba da se obratite za pomoć.

PROMIJENIO JE NAVIKE U ISHRANI

Da li je vaše dijete odjednom izgubilo apetit ili naglo izgubilo ili dobilo na kilaži? Jedno od mogućih objašnjenja je i poremećaj u ishrani, ali može biti i znak da u svoj organizam unosi narkotike. Kokain i amfetamin mogu dovesti do gubitka kilograma zbog čega ih neki tinejdžeri i koriste. Ako ste kod vašeg sina ili kćerke primjetili da su se jako udebljali i postali povučeni i letargični, odmah ih odvedite doktoru.

IZGUBIO JE INTERES ZA STVARI KOJE SU GA RANIJE ZANIMALE

Potpuno je normalno da se vaš tinejdžer interesuje za različite stvari, ali ako se to desi iznenada, budite oprezni jer to može značiti da konzumira opijate. Veće količine marihuane izazivaju umor, apatiju i nedostatak motivacije da se bilo šta uradi. Reagujte ako vaše dijete ne može da se koncentriše na domaće zadatke, sport ili vanškolske aktivnosti.

FIZIČKO ZDRAVLJE MU JE NARUŠENO

Nemojte nasjedati na izgovore. Ukoliko su oči vašeg tinejdžera crvene, zjenice proširene ili ima kraste po tijelu to treba da vam bude upozorenje. Često krvarenje ili curenje iz nosa, lezije oko usana ili na rukama mogu biti znaci konzumiranja kokaina ili metamfetamina koji se mogu pušiti. Pokrivanje određenih dijelova tijela, poput ruku, može značiti da vaše dijete nešto krije od vas. Za početak jednostavno recite šta ste primjetili, a onda ga odvedite kod doktora.

IMA PRIBOR ZA KONZUMIRANJE DROGE

Ovisnost je uvijek obavijena velom tajne. Ukoliko ste primjetili da vaše dijete ima nepoznate tablete, šprice ili supstance u kesicama, obavezno provjerite o čemu se tačno radi. Nemojte oklijevati da svojoj kćerci ili sinu pretražite sobu i sve druge stvari (poput školske torbe ili džepova jakne). Razgovarajte sa profesorima i prijateljima vaše djece.

PRIZNAO JE DA SE DROGIRA

Vjerovali ili ne, djeca će ponekad svojim roditeljima priznati da se drogiraju. Ako vas vaše dijete zamoli da mu nađete stručnu pomoć, vaš zadatak će biti mnogo lakši. No, veoma često ćete se ipak morati boriti sa time da će se ono upravo toga i plašiti i odbijati da išta uradi pod izgovorima kao što su: “Mogu prestati kad god hoću”, “Samo sam čuvao kokain za drugaricu” ili “Bolje vozim kad sam drogiran”. Nemojte biti šokirani zbog njihove naivnosti, već budite srećni što znate da problem postoji i potrudite se da pronađete pomoć.

(RTV Glas Drine/Lola magazin)

Najnovije

spot_img