Hladan tuš i rjeđe oboljevanje od prehlade?

Preporučujemo

Jeste li spremni za novu zdravu jutarnju rutinu? Tuširate li se redovno hladnom vodom ili ste među onima koji se uopšte ne tuširaju ako nema tople vode?

Hladan tuš i kupka imaju dugu tradiciju u mnogim kulturama i to s dobrim razlogom. Iako je tuširanje i kupanje u toploj vodi mnogo prijatnije, hladna voda pruža brojne prednosti za zdravlje.

Njemački naučnici otkrili su da ljudi koji se svakodnevno tuširaju po dva minuta hladnom vodom, rjeđe oboljevaju od prehlade od onih koji se tuširaju toplom vodom. To je posljedica snažnijeg imuniteta koji imaju ljubitelji tuširanja hladnom vodom, prenosi b92.

Pospješuje krvotok

Naizmenično tuširanje toplom i hladnom vodom odličan je način za poboljšavanje krvotoka, što je povoljno za cjelokupni kardiovaskularni sistem. Vene se stežu kad su izložene hladnoj vodi, što privremeno podiže pritisak i ubrzava protok krvi.

Uljepšava kožu i kosu

Dok vruća voda isušuje kožu i kosu, hladna doprinosi tome da izgledaju sjajnije i zdravije. Hladna voda takođe doprinosi detoksikaciji, tako što podstiče izlučivanje toksina i otpadnih materija iz tijela.

Najnovije