Cvekla – štiti od starenja i ima pozitivan učinak protiv leukemije

Cvekla – štiti od starenja i ima pozitivan učinak protiv leukemije

215
0
PODIJELI

Cvekla možda nije najljepše povrće, ali je zasigurno jedno od najsnažnijih i slobodno se može nazvati supernamirnicom. Jedinstvena je zbog visokog sadržaja antikancerogenih tvari i karotenoida.

Ovo povrće je takođe odličan izvor folne kiseline. Prepuna je antioksidanasa, koji štite organizam od prijevremenog starenja i pomažu u borbi protiv mnogih bolesti.

Betacijanin je pigment koji daje cvekli crvenu boju. Ovaj pigment se apsorbuje u krv i povećava sposobnost krvi da prenosi kiseonik i do 400 odsto.

Čak je i lišće cvekle zdravo. Bogato je beta-karotenom, folnom kiselinom, hlorofilom, kalijumom, vitaminom C i željezom. Od lišća cvekle može se napraviti zeleni kašasti sok ili ga možete pripremiti kao špinat.

Nezaobilazna je namirnica za detoksikaciju, budući da podstiče rad jetre, a preporučuje se i za normalizaciju probave jer obiluje prehrambenim vlaknima. Iako procesom konzerviranja gubi dio vitamina topljivih u vodi, posebno vitamina C, i konzervirana cvekla je i dalje vrijedan izvor nutrijenata i nadasve korisnih pigmenata.

Naime, plodovi za konzerviranje beru se na vrhuncu sezone kada su najbogatiji nutrijentima. Redovnom konzumacijom 500 ml soka od cvekle nivo plazmatskih nitrata se udvostruči. Uz sve to, cvekla je nezaobilazna namirnica pri detoksikacijskim dijetama jer podstiče probavu i rad jetre. Na 100 grama sadrži čak 2,5 grama vlakana, što je čini pogodnom za borbu protiv zatvora. Sigurna je za djecu, a zbog bogatstva folatima preporučuje se i trudnicama.

Cvekla je tradicionalni lijek za leukemiju. Ovo povrće sadrži aminokiselinu betain, koja ima antikancerogena svojstva. Terapija cveklom, koja podrazumijeva svakodnevno uzimanje soka od cvekle ili sirove ribane cikle, ima pozitivan učinak protiv leukemije i mnogih drugih vrsta raka.

Redovno konzumiranje cvekle pomaže protiv bolesti uzrokovanih oksidativnim stresom.

Vlakna koja sadrži cvekla mogu smanjiti nivo holesterola u krvi i do 40 odsto.

Poznato je da cvekla normalizuje krvni pritisak.

Cvekla pomaže u očuvanju elastičnosti arterija. Redovno konzumiranje cvekle može spriječiti proširene vene.