Bokvica: Biljka koja pomaže pri mršavljenju i odvikavanju od pušenja

Preporučujemo

Bokvica se ne koristi samo kao prirodna pomoć i sredstvo za iskašljavanje, što joj je vjekovna i najrasprostranjenija upotreba u narodnoj medicini. Pored lista, moguće je konzumirati i seme, a sama biljka upotrebljava se obliku sirupa, čajeva, tinktura i melema.

Bokvica sadrži veliki broj vitamina (A, C i K). Takođe, tu su i značajne količine kalcijuma, gvožđa i tanina, alantoina, iridoidnih glikozida. Zbog toga ima jako antiinflamatorno dejstvo, kao i antimikrobno. Još jedno njeno dejstvo je vrlo značajno, a to je antioksidativno. Kako bokvica ima jako antibakterijsko dejstvo, korisna je kod raznih stanja i ako se uzima oralnim putem, ili se upotrebljava lokalno.

Istraživanja su pokazala da bokvica dobro utiče na kardiovaskularni sistem. Snaži srce i utiče na snižavanje nivoa holesterola ako se redovno konzumira u nekom obliku. Pomaže u prevenciji srčanih problema i hipertenzije. Snižava nivo triglicerida u krvi i utiče na regulaciju oba tipa holesterola.

Poznato je da njen ekstrakt daje odlične rezultate kod plućnih infekcija, upale pluće i iskašljavanja. Bokvica je delotvorna gotovo kod svih problema sa gornjim disajnim putevima, upale sluznice usne duplje i ždrela, plućnih bolesti, čak i tuberkuloze. Posebno je zanimljivo da utiče na čišćenje žučne kese i sprečava stvaranje kamenčića, a dobra je i za nervozna creva. Efikasna je i kod kožnih problema, zarastanja rana i različitih vrsta ožiljaka, smirivanja kože kod akni. Bubuljice, rozacea, psorijaza mogu bolje da se kontrolišu ako se koristi melem od bokvice. Ako pijete čaj od bokvice izborićete se bolje sa prolećnim umorom. Ono što se takođe pokazalo je da bokvica utiče na čišćenje žučne kese i sprečava stvaranje kamenčića.

Na koji način bokvica pomaže kod ostavljanja duvana?

Istraživanja su pokazala da redovna konzumacija čaja od bokvice može da pomogne u procesu odvikavanja od pušenja, kao i da je moguće najviše za tri meseca ostaviti cigarete u potpunosti.

Čaj od bokvice kao pomoć u prestanku pušenja napravite tako što ćete pripremiti usitnjene sušene listiće bokvice i pola litra vode. Prelijte ključalom vodom listiće i ostavite da sve odstoji dva sata u staklenoj boci ili posudi. Poklopite obavezno. Tu količinu treba piti svakodnevno u dve ili tri ture. Iskustva kažu da će vam se uz redovnu konzumaciju najviše za tri meseca cigarete jednostavno – smučiti. Sadržaj iz pluća ćete iskašljavati, kažu i travari i oni koju su ovo probali, mesecima.

Mršavljenje i detoksikacija

Bokvica ima izvanredno antioksidativno dejstvo, pa je tako efikasna u procesu čišćenja kompletnog organizma. Redovna konzumacija čaja od bokvice je velika pomoć u gubljenju kilograma ne samo zbog detoksikacije, već i njenih laksativnih svojstava. Kao laksativ se preporučuje i deci, ali se o tome morate posavetovati sa stručnjakom, kao i kod korišćenja bilo kog laksativa. takođe, ne bi trebalo kao laksativ konzumirati je u velikim količinama da ne bi došlo do dehidratacije. Režimu ishrane na kome ste zbog gubitka kilograma možete dodati najviše dve šolje čaja od bokvice dnevno.

Nije zabeleženo da korišćenje bokvice ima neka neželjena dejstva, ali bi oni koji imaju probleme sa zgrušavanjem krvi, trudnice, dojilje i hronični bolesnici koji koriste neku redovnu terapiju trebalo da konsultuju lekara i da ne piju velike količine, piše eklinika.


Najnovije

spot_img