Žena iz Trebinja u frižideru našla zmiju

Žena iz Trebinja u frižideru našla zmiju

1019
0
PODIJELI

Pripadnici trebinjske JU “Ekologija i bezbjednost” u naselju Pridvorci imali su nesvakidašnju akciju uklanjanja zmije iz frižidera jednog domaćinstva.

Zmija je, prema riječima koordinatora za deminiranje iz ove javne ustanove, bila duga metar i po i poprilično agresivna, ali je, na zahtjev vlasnika kuće, nije ubio, već je obmotao na grablje s dugom drškom i odnio do rijeke Trebišnjice koja teče u blizini kuće, i pustio je na obali. Ukućani nemaju pojma kako se zmija uopće našla u frižideru, pišu Nezavisne novine.

“Mi smo zaprimili poziv od vlasnika kuće da je zmiju najprije u kući primijetila žena, koja je mislila da je riječ o kablu, a kada je rukom krenula da ga pomjeri, shvatila je da je to zmija, jer se pomjerila. Srećom po nju, zmija je pobjegla pod frižider, nakon čega nas je žena pozvala. Kada sam je pokušao istjerati ispod frižidera, ona se zavukla u lim od frižidera pa sam je jedva nekako obmotao na grablje i istjerao najprije van kuće, a onda ponovo obmotao na dugačku dršku grablji i nekako odnio do rijeke. Žena me molila da je ne ubijem, jer postoji vjerovanje da žive stvorove ne valja ubiti u kući”, ispričao je koordinator koji je učestvovao u ovoj neobičnoj akciji.

Kaže da je i u kući i van kuće vodio pravu borbu sa zmijom koju je odbijao od kuće grabljama, a ona je naskakivala na njih i uporno se vraćala prema kući.

Da je u Hercegovini ovog ljeta prava najezda zmija koje sve više na ljetnim vrelinama traže hladovinu u stambenim objektima, potvrdili su nam i neki hercegovački domaćini iz seoskih područja, koji zmije najviše pronalaze u blizni čatrnja za vodu, ali i u ostavama, gdje je prije dva mjeseca jedna ujela ženu na Trebinjskim brdima.

U Policijskoj upravi Trebinje potvrđeno je i da je u srijedu zmija ugrizla migranta iz Maroka u šumama oko Ljubinja, a nakon ukazane hitne medicinske pomoći u Domu zdravlja Ljubinje prebačen je u Bolnicu Trebinje.

S obzirom na to da ugriz nije bio opasan, Marokanac se brzo oporavio i policija ga je jučer uz otpusnicu iz Bolnice Trebinje predala Službi za poslove sa stracima, Terenska kancelarija Trebinje.

Marokanac je, nakon obrade, kako saznajemo u trebinjskoj Terenskoj kancelariji Službe za poslove sa strancima, izrazio namjeru da traži azil i osjećao se dobro.

Doktor Saša Borjan iz Službe hitne medicinske pomoći Trebinje potvrdio je da seruma protiv ujeda zmija u ovoj službi ima dovoljno, ali upozorava sve one koji borave na otvorenom, naročito u šumskim predjelima i kamenjaru, da paze kuda idu i da se čuvaju ujeda zmija, ali i različitih insekata koji mogu biti otrovni.

On je upozorio da se, ako do ujeda dođe, otrov ne smije isisavati, već se samo podveže mjesto iznad rane, a to najčešće bude na ruci ili nozi, te da se ekstremitet podigne uvis, s tim da se svako malo povez popušta, a ujedena osoba mora mirovati.