Zdravstveno stanje devetorki rođenih u Maroku svaki dan sve bolje

Preporučujemo

Zdravstveno stanje devetorki koje je u Kazablanki, u Maroku, rodila Halima Kise, porijeklom iz Malija, svakim danom sve je bolje.Bebe rođene putem carskog reza prije otprilike mjesec i njihova majka nastoje se prilagoditi novom životu.

Porodica je dječacima dala imena Muhamed, Bah, Omer i Al-Haji, a djevojčicama Kadidija, Fatume, Heva, Edama i Umu.

O djeci se brine ukupno 20 medicinskih sestara, deset u dnevnoj i deset u noćnoj smjeni. Na čelu tima nalazi se medicinska sestra Sumeje al-Arkubi.

Arkubi je istakla kako ljekar svaki dan posjećuje djecu.

”Nakon posjete, djecu hranimo, mijenjamo pelene, provjeravamo temperaturu i dajemo lijekove ukoliko je to preporuka ljekara“, pojasnila je ona.Kaže kako je stanje beba dobro.

”Svakim danom sve su bolje. Dobro je što su počeli dobivati na težini“, rekla je Arkubi koja je dodala kako i majka svako jutro vidi svoju djecu i hrani ih mlijekom.

Čitav medicinski tim posebnu pažnju posvećuje devetorkama i brine se o njima kao da su im vlastita djeca.

”Svaki dan smo s njima. Kada im je zdravstveno stanje dobro, radujemo se kao da su naša vlastita djeca. I sama sam vrlo sretna što se brinem o njima. Ponosna sam na uspjeh moje zemlje kada je u pitanju rođenje i briga o bebama“, kazala je ona.

Halima je, nakon pretraga u Bamaku i pokazatelja da nosi sedmorke, 30. marta prevezena u Maroko. Ova 25-godišnjakinja je 4. maja, na iznenađenje i ljekara, rodila devetorke umjesto sedmorki, kako su pokazivale pretrage.

Najnovije

spot_img