Tahirović: Očekujem da će Mladiću biti potvrđena prvostepena presuda

Preporučujemo

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović kazao je da očekuje da će u konačnoj presudi ratnom zločincu Ratku Mladiću biti potvrđeno sve ono što je dokazano prvostepenom presudom u Haškom tribunalu.

Tahirović se nada i da će doći do proširenja Mladićeve odgovornosti za genocid u Prijedoru i drugim općinama.

– Nadam se da će Vijeće prepoznati sve ono što je tužilaštvo Haškog tribunala u svojoj žalbi navelo. Naravno postoji bojazan kada je u pitanju predsjedavajuća Vijeća koja je u predmetu Zdravko Tolimir na neki način izdvojila svoje mišljenje i kazala neke stvari koje nemaju veze sa stvarnošću – kazao je.

Naglašava da bi bilo kakva promjena u smislu da se Mladić oslobodi ili da mu se umanji kazna bila ogroman udar na Haški tribunal koji je do sada imao faza u kojima nije pokazao svoje pravo lice, pogotovo kada su u pitanju presude Anti Gotovini i Momčilu Perišiću.

– Nadam se da je ta faza završena i da takvih odstupanja više neće biti. Očekujemo da će Mladiću u najmanju ruku biti potvrđena prvostepena presuda – zaključio je Tahirović.

Bivši ratni komandant Vojske Republike Srpske 2017. godine prvostepeno je osuđen na doživotnu robiju za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika međunarodnih mirovnih snaga – UNPROFOR-a za taoce.

Konačna presuda na Mladićevu žalbu na osuđujuću presudu za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene u ratu u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. bit će donesena 8. juna u Den Haagu.

Najnovije

spot_img