Večeras Lejletu-r-regaib – noć nade, noć želja

Preporučujemo

Uoči prvog petka mjeseca redžeba, 3. februara 2022. godine, u akšam nastupa Lejletu-r-regaib, noć nade, želja, i jedna je od tri mubarek noći kojom se navješćuje mjesec Ramazan.

Za muslimane Balkana to je noć preispitivanja ciljeva za budućnost, iskazivanje želja, donošenja odluka, ali i prilika i prvi korak za prihvaćanje i razumijevanje Božije milosti.

Lejletu-r-regaib, noć želja, također poznata kao noć nade, prilika je da se krene u potragu za dubljom vezom s Bogom i osnaži duh na putu sunneta Božijeg poslanika Muhammeda, a.s.

Vjernici provode noć lejletu-r-regaiba u molitvi, dobrovoljnom postu, namazu, zikru…

Sveti mjeseci su: muharrem, redžeb, zul-ka’de i zul-hidždž, a blagoslovljene noći su: Lejletu-r-regaib, Lejletu-l-Mi’radž Lejletu-l-berat i Lejletu-l-kadr.

Duhovni velikani su mubarek noći opisivali kao vodu koja se susreće sa suhom zemljom.

Činjenje dobrih djela muslimanima je imperativ tokom cijele godine, ali u periodu ova četiri ”sveta mjeseca” dobra djela su dodatno nagrađena. U tim mjesecima Poslanik, a.s., savjetuje dodatno dobročinstvo i pojačan ibadet. sa nestrpljenjem iščekujemo krunu svih mjeseci, šehri ramazan, saopćeno je iz Rijaseta IZ u BiH.

Najnovije

spot_img