Veliki broj kompanija će tužiti Elektroprivredu BiH zbog nezakonitih ugovora o nabavci električne energije

Preporučujemo

U zgradi Vlade Federacije BiH u petak je održan sastanak Udruženja poslodavaca FBiH povodom poskupljenja električne energije. Na sastanku su se mogle čuti oštre poruke upućene ka Elektroprivredi BiH i Vladi FBiH te se zahtjevala hitna sjednica Vlade FBiH po tom pitanju. Kako se sjednica Vlade FBiH još nije održala, Udruženje poslodavaca FBiH je danas održalo novi sastanak, a nakon kojeg su obavijestili javnost o sadržaju istog. 

Njihovo saopćenje za medije prenosimo u cijelosti:  

Upravni odbor Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici je izrazio zgražavanje nad pravnim nasiljem koje provodi Elektroprivreda BiH, čije rukovodstvo ne poštuje odredbe Zakona o dopuni Zakona o električnoj energiji u FBiH.

Naime, kompanijama u Federaciji BiH čiji je snabdijevač Elektroprivreda BiH u posljednja dva dana stižu ugovori za snabdijevanje električnom energijom sa bitno izmijenjenim sadržajem u odnosu na prošlu godinu. Od kompanija se naime traži da do 20-og u mjesecu najave koliko će električne energije potrošiti u narednom mjesecu. Za svako prekoračenje potrošnje ili manju potrošnju električne energije od najavljene, kompanije će plaćati penale po tržišnim cijenama. Također, u slučaju bilo kakvog kvara ili zaustavljanja pogona EPBiH, ovo javno preduzeće će nabavljati električnu energiju po berzanskim cijenama, a sve troškove nabavke i prenosa snosile bi kompanije. Zbog toga, cijena električne energije za kompanije ne bi bila skuplja za 20, nego 50 posto.

(RTV GD/Dnevni Avaz)

Najnovije

spot_img