U Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo odstranjen tumor od 11,4 kilograma

Preporučujemo

Na Klinici za abdominalnu hirurgiju Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS) pacijentu je odstranjen tumor težak 11,4 kilograma.

Tumor je odstranjen pacijentici iz Sarajeva J. Holub, koji se nalazio u abdomenu.

Prema riječima Jusufa Šabanovića, šefa Klinike za abdominalnu hirurgiju i vođe operativnog tima, riječ je o vrhunskoj operaciji koja se može uraditi samo u velikim medicinskim centrima.

“Ovo je jedan od najvećih retroperitonealnih tumora koje smo ikada vidjeli na našoj klinici. Operacija je bila komplikovana i trajala šest i po sati. Nažalost, pacijentici smo morali odstraniti i desni bubreg, koji je tumor zahvatio. Uspjeli smo da joj spasimo crijeva, a dijelom smo resecirali i dijafragmu. Još je rani postoperativni tok, ali pacijentica je prešla sa intenzivne njege na odjel i osjeća se dobro”, rekao je Šabanović.

U timu su pored Šabanovića učestvovali i doktori Igor Gavrić, Samir Muhović, Edin Kulović, te medicinske sestre i instrumentari.

Kako kaže Holub, medicinski tim na čelu sa doktorom Šabanovićem učinio je čudo i sve je prošlo u skladu sa očekivanim tokom.

“Ovaj operativni zahvat trebalo je da uradim u jednoj privatnoj klinici, ali sam se predomislila i odlučila za KCUS. Od svojih poznanika čula sam da ovdje rade profesionalni i stručni doktori. Sretna sam da i mi u Sarajevu imamo vrhunske doktore te da ne moramo ići van granica BiH, jer smo svi prestrašeni raznim pričama koje čujemo u javnosti, a koje očigledno nisu tačne”, pojasnila je Holubova.

(RTV Glas Drine/Nezavisne)

Najnovije

spot_img