U Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo odstranjen tumor od 11,4 kilograma

U Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo odstranjen tumor od 11,4 kilograma

628
0
PODIJELI

Na Klinici za abdominalnu hirurgiju Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS) pacijentu je odstranjen tumor težak 11,4 kilograma.

Tumor je odstranjen pacijentici iz Sarajeva J. Holub, koji se nalazio u abdomenu.

Prema riječima Jusufa Šabanovića, šefa Klinike za abdominalnu hirurgiju i vođe operativnog tima, riječ je o vrhunskoj operaciji koja se može uraditi samo u velikim medicinskim centrima.

“Ovo je jedan od najvećih retroperitonealnih tumora koje smo ikada vidjeli na našoj klinici. Operacija je bila komplikovana i trajala šest i po sati. Nažalost, pacijentici smo morali odstraniti i desni bubreg, koji je tumor zahvatio. Uspjeli smo da joj spasimo crijeva, a dijelom smo resecirali i dijafragmu. Još je rani postoperativni tok, ali pacijentica je prešla sa intenzivne njege na odjel i osjeća se dobro”, rekao je Šabanović.

U timu su pored Šabanovića učestvovali i doktori Igor Gavrić, Samir Muhović, Edin Kulović, te medicinske sestre i instrumentari.

Kako kaže Holub, medicinski tim na čelu sa doktorom Šabanovićem učinio je čudo i sve je prošlo u skladu sa očekivanim tokom.

“Ovaj operativni zahvat trebalo je da uradim u jednoj privatnoj klinici, ali sam se predomislila i odlučila za KCUS. Od svojih poznanika čula sam da ovdje rade profesionalni i stručni doktori. Sretna sam da i mi u Sarajevu imamo vrhunske doktore te da ne moramo ići van granica BiH, jer smo svi prestrašeni raznim pričama koje čujemo u javnosti, a koje očigledno nisu tačne”, pojasnila je Holubova.

(RTV Glas Drine/Nezavisne)