Rodila blizance u razmaku od 11 nedjelja

Rodila blizance u razmaku od 11 nedjelja

382
0
PODIJELI

Lilija Konovalova, koja ima 29 godina i koja živi u Kazahstanu, iznenadila je doktore nakon što je na svijet donijela blizance u razmaku od 11 nedjelja. Ovo je izuzetno rijedak slučaj u medicini i doktori su naglasili da se dešava jednom u 50 miliona slučajeva.

Kada je ova djevojka iz gradića Uralsk na sjeveru Kazahstana ušla u porodiljsku kliniku da vidi doktore zbog njene druge trudnoće, oni su odmah shvatili da se radi o rijetkom fenomenu po kojem ova žena ima dvije materice. Fenomen je jako rijedak u medicini, ali su ga doktori opisali kao bezopasnim za majku i dijete.

Doktori koji su pratili trudnoću ove žene su primijetili ovaj fenomen prije sedam godina tokom njene prve trudnoće, koja je prošla bez poteškoća i žena je na svijet donijela zdravu djevojčicu.

Ovoga puta trudnoća je bila mnogo komplikovanija jer je nosila blizance od kojih je svaki bio u drugoj materici.

Krajem maja, Konovalova je na svijet donijela djevojčicu prije vremena. Ona je bila svega 25 sedmica u trudnoći i beba je nakon poroda težila 850 grama, što je značilo da mora provesti nekoliko nedjelja u inkubatoru i na intenzivnoj njezi.

Njen sin, koji još nije bio rođen, nije žurio da dođe na svijet, pa je za razliku od svoje sestre bliznakinje on rođen 9. avgusta.

Dječak je bio težak 2,9 kilograma, a majka ga je opisala kao istinskog bogatira, što je naziv za jake ratnike u narodnim pjesmama Rusije. Ona ga je ovako opisala uz vjerovanje da će se lako izboriti sa svim nedaćama koje ga snađu.

“Moj sin nije žurio da se rodi. Bila sam šokirana kada sam saznala da imam ovaj rijedak medicinski fenomen. Bila sam jako zabrinuta za život bebe koja je rođena prije vremena. Ipak doktori su bili sjajni i ono što su oni uradili je pravo čudo. Pokazali su se kao pravi profesionalci”, rekla je Konovalova.

Mlada majka i njeno dvoje djece koja sada teže po tri kilograma su spremni da napuste bolnicu i vrate se u svoj porodični dom.

Njen slučaj trudnoće je poznat kao prvi takve vrste u istoriji Kazahstana. Iako su vremenske razlike između rađanja blizanaca jako rijetka pojava, činjenica da je razmak između rođenja dvije bebe bio 11 sedmica je još nevjerovatnija.