Rajski otok Barbados dobio prvu predsjednicu, rođena nova republika

Preporučujemo

Stupanjem na dužnost izabrane predsjednice Sandre Mason, prve u njegovoj historiji, mali karipski otok Barbados u ponedjeljak tačno u ponoć po lokalnom vremenu postao je republika, prekinuvši i posljednje spone s Velikom Britanijom nakon četiri stoljeća.

Nova je republika rođena s posljednjim otkucajem ponoći – 05 sati po srednjoevropskom vremenu – nakon što je na krcatom Trgu heroja u Bridžtaunu spuštena britanska kraljevska zastava, a podignuta predsjednička, prenosi agencija Hina.

Konačnom prijelazu tog otoka rajskih plaža i ruma s monarhije na republiku nazočio je i princ Čarls (Charles), britanski prestolonasljednik.

Odbacivanje Elizabete II., kojoj i dalje ostaje 15 kraljevina – uključujući Veliku Britaniju, Australiju, Kanadu i Jamajku – Barbados smatra posljednjom etapom procesa oslobađanja od demona svoje kolonijalne prošlosti.

Nakon raskošnog muzičko-scenskog programa upotpunjenog govorima u slavu kraja kolonijalizmu, u sjeni zgrade parlamenta, Sandra Mason položila je zakletvu kao prva predsjednica Barbadosa.

Rođenje republike, tačno na 55. godišnjicu proglašenja nezavisnosti, prekida praktički sve kolonijalne spone koje su taj sićušni otok držale podčinjenim britanskoj monarhiji otkad ga je jedan engleski brod 1625. godine prisvojio za kralja Džejmsa I (James).

Svjetska muzička superzvijezda Rijana (Rihanna) proglašena je u ponedjeljak u svojem rodnom gradu Bridžtaunu u sklopu proslave proglašenja republike Barbados nacionalnom junakinjom te karipske otočne države.

Pred razgaljenim mnoštvom premijerka Mia Motlij (Mottley) čestitala je 33-godišnjoj Rijani na tituli nacionalne junakinje Barbadosa.

– Da nastaviš sjati poput dijamanta i svojim djelima i akcijama biti na ponos svoga naroda – kazala je Motlij Rijani, referirajući se na njen hit-single iz 2012. “Diamonds”.

(RTV GD/Dnevni Avaz)

Najnovije