Planeta dobila novu najmnogoljudniju zemlju

Preporučujemo

Prema procjenama Ujedinjenih nacija, sada je Indija zemlja s najvećim brojem stanovnika na planeti: 1,425 milijardi.

Svjetska organizacija za tu procjenu koristi kako popise stanovništva, tako i podatke o stopama smrtnosti i stopama prirodnog rasta.

Prvi put od 1950. godine, otkako se to tako procjenjuje, Kina nije na prvom mjestu po broju stanovnika.

Ta vijest se, međutim, ne tumači svugdje kao znak rasta značaja Indije kao svjetske sile. Tako je Vang Venbin, portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova, izjavio da Indija sada, istina, ima više ljudi, ali da Kina još ima više “talenata”.

U Njemačkoj je nedjeljnik “Spiegel” s tim u vezi objavio karikaturu na kojoj se vidi pretrpan, zastarjeli “indijski” voz koji pretiče “kineski” moderni vozi koji juri velikom brzinom.

Političari i komentatori u Indiji osudili su tu karikaturu kao rasističku. “Zašto razvijeni svijet ne propušta nijednu priliku da Indiju udari ispod pojasa i da ponižava njeno stanovništvo? Oni imaju razloga za zabrinutost: uživaju u slavnoj prošlosti, a gledaju u tmurnu budućnost”, objavio je Sarveš Kaušal, bivši ministar u indijskoj saveznoj državi Pendžabu, na Twitteru.

Njemački mediji postavili su pitanje: Koje značenje, osim simboličnog, ima činjenica da je Indija sada zemlja sa najviše stanovnika?

Srikant Kondapali, profesor kineskih studija na Univerzitetu Džavaharlal Nehru u Nju Delhiju, kaže da su neke reakcije na takav razvoj rasističke i opterećene predrasudama prema Indiji.

“Mislimo da naše stanovništvo predstavlja prednost, a ne problem”, rekao je on za DW i dodao da je prosječna starost u Indiji 27 godina, što je ispod globalnog prosjeka.

“To zemlji stvara ‘demografsku dividendu’. Bitni indikatori se poboljšavaju, stopa pismenosti raste, kao i zdravstvena njega. Trenutno smo peta privreda na svijetu, a 2030. želimo da budemo na trećem mjestu”, naveo je on.

Indija ima jednu od najbrže rastućih privreda na svijetu. Za 2023. godinu Svjetska banka očekuje da će Indija zabilježiti rast od oko 6,9 posto. Međunarodni monetarni fond očekuje za iduću godinu rast indijske ekonomije od 6,1 procenat.

Prosječna starost stanovništva često se posmatra kao pozitivan faktor, ali Indija se bori i sa visokom nezaposlenošću mladih. U decembru prošle godine nezaposlenost je u indijskim gradovima iznosila 10,1 posto, što je sve veći problem kojem su doprinijela i otpuštanja ljudi zbog pandemije. Za mlade, dobro obrazovane ljude nedostaju prije svega bolje plaćena, kvalifikovana radna mjesta. U industrijskoj preradi stopa nezaposlenosti je djelimično čak 20 posto.

Nezaposlenost i inflacija trenutno su najveći problemi u Indiji uoči sljedećih izbora koji bi trebalo da budu održani u maju 2024. godine.

Za Kondapalija je jasno na šta bi Vladina politika trebalo da se koncentriše, ako se želi da Indija idućih godina profitira od rasta broja stanovništva.

“Neophodno je poboljšanje infrastrukture i kvalifikacije ljudi, moraju se kreirati radna mjesta i poboljšati radno okruženje, kao i drugi osnovni indikatori personalnog razvoja”, kaže on.

Sa druge strane, za Kinu činjenica da ju je Indija pretekla po broju stanovnika predstavlja više od simbolike. Iako je kineska privreda četiri puta veća od indijske, Peking je ipak osjetljiv kada se radi o smanjenju broja i starenju stanovništva. Broj Kineza starijih od 65 godina do 2050. će se više nego udvostručiti, što će snažno opteretiti mlađe ljude.

Vladajuća Komunistička partija Kine preduzela je različite mjere kako bi zaustavila pad prirodnog rasta stanovništva. Reakcije u kineskim državnim medijima na vijest o Indiji ukazuju na određenu frustraciju s obzirom na situaciju sa stanovništvom.

“SAD povećavaju nastojanja da zaustave razvoj Kine i novi povod su našle u izvještaju Ujedinjenih nacija. Pritom nedostaje osnovno razumijevanje zakona razvoja stanovništva”, navodi se u jednom komentaru kineske državne televizije CCTV.

Kondapali priznaje da je Kina i dalje u prednosti pred Indijom u pogledu ključnih indikatora kao što su pismenost i zdravstvena njega, ali, dodaje da razlika nije više toliko velika kako to predstavlja Peking.

Ipak, naglašava da rast broja stanovništva ne znači da Indija postaje supersila.

“Supersilom se postaje na osnovu bruto društvenog proizvoda, na osnovu tehnologije, vojne sile ili ‘meke moći’. Nijedna zemlja neće postati supersila na osnovu broja stanovnika”, kaže Kondapali.

Između Delhija i Pekinga on uočava bitnu ideološku razliku.

“Indija nema ambicija da postane supersila. Od Sija Đinpinga, kineskog lidera, čuli smo da bi Kina željela da bude u centru pažnje, ali nijedan indijski političar nikada nije rekao da Indija želi da postane supersila”, kaže Kondapali.

S obzirom na to da više nije zemlja s najvećim brojem stanovnika, Kina je izgubila jedan argument kojim je obrazlagala svoj status supersile, a kada se Indija bude navikla na svoj novi status, i njene ambicije mogle bi da se promijene, prenose njemački mediji.

(RTV GD/BHRT)

Najnovije