Drage dame, sretan vam Osmi mart!!!

Preporučujemo

Nažalost, ovaj dan sve više gubi svoj značaj i svodi se na poklanjanje cvijeća, bombonjera i poneku lijepu gestu.

Dan žena koji se danas obilježava u velikom broju zemalja širom svijeta, prvi put je obilježen 28. februara 1909. godine i to u Sjedinjenim Američkim Državama na osnovu deklaracije koju je donijela Socijalistička partija te zemlje. Od 1975. Ujedinjene nacije službeno obilježavaju 8. mart kao Međunarodni dan žena, kada se slave njihova dostignuća i doprinosi u društvu, ekonomiji, privredi, ljudskim pravima.

Borba žena čak ni danas nije prestala. One se svakodonevno bore da dokažu da su jednakopravne, da su ujedno i supruge i majke i uspješne žene koje dostižu vrhunce u svojim karijerama.

Ipak, praksa pokazuje da su žene u mnogim zemljama svijeta i dalje diskriminisane, nisu ravnopravno zastupljene u politici, nerijetko su manje plaćene od svojih muških kolega, nemaju jednake obrazovne mogućnosti.

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, žene u političkom životu naše zemlje su prisutne tek toliko da ispune zakonom propisanu normu. Žene su rijetko zastupljene, pogotovo u izvršnoj vlasti. Pravo glasa u mnogim zemljama, pa i našoj najčešće znači birati, a ne biti izabrana.

No, žene ne namjeravaju odustati. Osmi mart danas shvataju kao praznik kada će im njihovi najbliži pokloniti malo više pažnje, a njihova borba za jednakopravnost i sva prava koja im pripadaju traje svaki dan u godini.

RTV GLAS DRINE svim pripadnicama ženskog spola želi sretan 8. mart, sa željom da svojim djelovanjem ovaj svijet učine ljepšim mjestom, a muškarce podsjećamo da svoje supruge, majke, djevojke, sestre, kćerke… obasipaju pažnjom i ljubavlju tokom cijele godine.

Najnovije

spot_img