Bosanac iz Kanade ostavio milion KM javnim kuhinjama u Sarajevu

Preporučujemo

Bh. državljanin iz Kanade ostavio je u testamentu milion KM narodnim kuhinjama u Sarajevu “Stari Grad”, “Merhamet” i “Crveni križ FBiH”. U kuhinjama vlada velika radost jer će im ova donacija pomoći da osiguraju kvalitetne obroke tokom cijele godine za stanovnike Sarajeva koji su u teškom socijalnom stanju.

“Sretni smo i iznenađeni jer nismo očekivali da će se ovo dogoditi. Ostavinski postupak se vodio od 2008. godine. Već nam je uplaćeno 270.000 KM. Sada imamo sastanak s izvršiteljem testamenta da vidimo uvjete trošenja tog novca”, kazala je za Klix.ba Zilha Šeta, šefica Narodne kuhinje “Stari Grad”.

Od već uplaćenog novca kupili su dodatne namirnice i pojačali obroke, a moći će napraviti i koji obrok više jer već godinama uvijek ima i onih gladnih koji nisu na spisku, ali zakucaju na njihova vrata. Nikada niko nije vraćen.

Ova narodna kuhinja ima 4.000 korisnika, a svoju misiju su proširili i na periferne dijelove grada te svakodnevno voze obroke u 32 kuće u Tarčinu. Egzistiraju zahvaljujući donacijama dobrih ljudi, među kojima je i ovaj bh. državljanin iz Kanade koji je redovno davao donacije, a potom se odlučio da dio svog bogatstva prepiše u ove humane svrhe. Prema riječima Tetke Zilhe, muškarac je porijeklom iz okoline Rogatice.

Najnovije

spot_img