Beč je treći put proglašen najboljim gradom za život na svijetu

Preporučujemo

Utjecajni britanski list Economist treći put je proglasio Beč najboljim gradom za život, saopćile su vlasti austrijske prijestolnice.

Osim titule grada sa najboljim kvalitetom života u poznatoj Mercer studiji, Beču je sada pripalo i prvo mjesto na listi analitičkog odjela grupe Economist – Economist Intelligence Unit (EUI).

Prema njihovom istraživanju koje od 2004. godine upoređuje više od 140 velikih gradova širom svijeta po pitanju uslova života (Global Liveability Index), austrijska metropola je kao prvi evropski grad ovu ljestvicu osvojila 2019. i 2018. godine, zamijenivši Melburn nakon sedam godina.

Osim u oblasti zdravstvene zaštite, obrazovanja, infrastrukture i kulture, Beč se od ostalih gradova u svijetu najviše izdvaja po pitanju sigurnosti, stabilnosti i dobre infrastrukture. Slijede ga Kopenhagen, Cirih, Kaljgari i Vankuver

Protekle dvije godine na pozicioniranje gradova je utjecala pandemija koronavirusa sa zatvaranjima (lockdownima) i pravilima fizičkog distanciranja. Ukidanjem mjera u većini zemalja ovaj pokazatelj se normalizovao, saopćile su vlasti Beča.

(RTV GD/klix.ba)

Najnovije

spot_img