Počelo podnošenje zahtjeva za elektronske knjižice u TK-a

Preporučujemo

Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona danas je počeo zaprimati zahtjeve za izdavanje elektronskih zdravstvenih legitimacija od poslodavaca kao i od fizičkih lica tj. osiguranika, rečeno je iz ove ustanove. Podnošenje zahtjeva za izdavanje prve elektronske legitimacije je besplatno.

Zavod je predvidio dva načina zaprimanja zahtjeva. Jedan je da poslodavci mogu podnijeti zahtjeve, a Zavod će danas poslati pozive svim većim privrednim subjektima da isprintaju zahtjeve, podijele radnicima i da oni lično potpišu.

“Isključivo nosioci osiguranja potpisuju i podnose zahtjev. Na taj zahtjev mogu upisati i članove svoje porodice, ali samo one članove koji su prijavljeni na osiguranje radnika. Nakon što poslodavac prikupi te zahtjeve, uz spisak radnika, to dostavlja Zavodu. Mi ćemo onda izvršiti svoj dio posla, štampanje elektronskih zdravstvenih legitimacija i ponovo se sa poslodavcem dogovoriti na koji način će izvršiti preuzimanje tih legitimacija”, pojasnio je Riad Kurtalić, glasnogovornik Zavoda.

Druga opcija je, da svako fizičko osigurano lice, prema mjestu prebivališta, u poslovnici Zavoda zdravstvenog osiguranja, podnese zahtjev. Elektronska zdravstvena legitimacija će biti dostupna i na web stranici tako da svako lice može skinuti taj dokument, popuniti, potpisati i predati ga  na šalter poslovnice.

“Prva zdravstvena legitimacija je besplatna. Naravno da postoje propisi koji uređuju reizdavanje legitimacije u slučaju gubitka, oštećenja, promjene podataka ili isteka važenja. Osigurano lice će, uz dokaz o uplati, podnijeti zahtjev za reizdavanje”, rekao je Kurtalić. E-zdravstvena legitimacija važi deset godina, za osobe do 65 godina, dok za one starije, nema rok trajanja.

Izdavanjem elektronske zdravstvene legitimacije započinje konkretna primjena informacionog sistema u zdravstvu. Prvenstveno se misli na vođenje elektronskog  zdravstvenog kartona što je obaveza zdravstvenih ustanova u ovom kantonu, potom, e-recept, dijagnostičke i laboratorijske pretrage. Do avgusta bi se trebao uspostaviti elektronski karton kroz ambulantne i bolničke informacione sisteme, a uskoro bi trebao biti uspostavljen i elektronski recept kao i uputnice.

(RTV GD/Nezavisne)

Najnovije

spot_img