Zvornik: Granična policija presrela čamac s 11 migranata iz Srbije

Preporučujemo

Pripadnici Jedinice granične policije Zvornik su rano jutros u mjestu Kozluk kod Zvornika spriječili krijumčarenje migranata uz pomoć Posebnog tima za sprečavanje nezakonitih migracija.Nakon što su, prilikom nadzora državne granice i uz korištenje specijalističke opreme, uočili čamac iz Republike Srbije, koji je plovio rijekom Drinom prema teritoriju BiH, pripadnici JGP Zvornik zaustavili su čamac u kojem se nalazilo 13 osoba afroazijskog porijekla.

“Pod nadzorom dežurnog tužioca Tužilaštva BiH i prema naredbi sudije za prethodni postupak Suda BiH, obavljen je pretres dvije osobe (po izjavi državljani Afganistana), koje su upravljale čamcem. osumnjičene za počinjenje krivičnog djela ‘krijumčarenje osoba'”, kažu iz GPBiH.

Obje osobe su, navode iz GP BiH lišene slobode te će u zakonskom predviđenom roku biti predate tužiocu Tužilaštva BiH uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

“Preostalih 11 krijumčarenih osoba koje su izjavile da dolaze iz Eritreje, Afganistana, Sudana, Pakistana, Toga i Sirije, bit će saslušano u svojstvu svjedoka uz pomoć ovlaštenog prevoditelja te predati nadležnoj Službi za poslove sa strancima na daljnje postupanje”, navodi se u saopćenju.

Podsjećamo, Pripadnici jedinice granične policije Zvornik spriječili su početkom ovog mjeseca krijumčarenje još 15 migranata u mjestu Tršić, koje je udaljeno svega nekoliko kilometara od Kozluka.

(RTV GLAS DRINE/KLIX)

Najnovije

spot_img