Završena izgradnja Arnaudije džamije, okončan proces obnove 16 porušenih banjalučkih džamija

Preporučujemo

Arnaudija je biser koji daje puninu i značaj, prikazuje i dokazuje ljepotu svih banjalučkih džamija koje su doživjele nemilu sudbinu, ali su ponovnim stasavanjem istaknule ono što duhovnost, kultura i civilizacija muslimana, Bošnjaka, ali i ostalih građana Banjaluke, znači – kazao je glavni imam Medžlisa Banja Luka Muamer ef. Okanović.

Arnaudija džamija u Banjoj Luci srušena je 7. maja 1993. godine, isti dan kad je nestala i Ferhadija džamija. Njenom obnovom završava se proces obnove 16 porušenih banjalučkih džamija.

Ponovna izgradnja džamije, počela je 2017.godine. Arnaudija je danas obnovljena, a njeno svečano otvorenje se očekuje naredne godine.

Džamija je rekonstruirana u autentičnom stilu, i kako je Okanović kazao, uložen je poseban trud da svaki detalj dođe do svog izričaja, kako bi džamija bila isto ono što i prije rušenja – duhovni centar i stjecište Bogu pobožnih ljudi. Sačuvani fragmenti od porušene džamije su tokom obnove ugrađeni.

On je podsjetio i na značaj koji je Arnaudija imala prije rušenja, ukazujući na njen značaj i danas.

– Arnaudija je pored duhovnog značaja, imala i stratešku vrijednost, s obzirom na to da je gradnjom džamije ovaj dio doživljavao svoju urbanizaciju. Tako i danas, Arnaudija ima svoju znamenitu, kako duhovnu, tako i svjetovnu simboliku. Duhovna simbolika, dakako, mnogo znači kako muslimanima, Bošnjacima koji žive na ovim prostorima, ali i širom domovine, tako i svim onim ljudima koji žeđaju za duhovnošću koja se može pronaći u džamijama. Zasigurno, objekat ovakve vrijednosti održava veliku važnost za ovaj grad i za sve njegove stanovnike, koji cijene kulturu, civilizaciju, i koji umiju primijetiti ono što je lijepo, korisno za sve nas – kazao je glavni banjalučki imam.

Dodao je da vjernici s nestrpljenjem očekuju otvorenje i prvi namaz u Arnaudiji, te izrazio nadu da će džamiju zijaretiti vjernici iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, javlja MINA.

Najnovije

spot_img