Završena ekshumacija na području Snagova, otkriveni posmrtni ostaci jedne osobe

Preporučujemo

Na području Snagova, u mjesta Marčići kod Zvornika, proveden je proces ekshumacije posmrtnih ostataka jedne osobe.

Pronađeni su kompletni posmrtni ostaci, a naknadnim procesom će se utvrđivati identitet žrtve čiji su posmrtni ostaci pronađeni. Posmrtni ostaci su potom prevezeni u prostorije JKP „Komemorativni centar“ d.o.o. Tuzla radi dalje sudsko-medicinske i kriminalističko-tehničke obrade te uzimanja uzoraka kostiju da bi se DNK analizom utvrdio identitet žrtve.

Posmrtni ostaci će se čuvati u prostorijama Komemorativnog centra sve do okončanja formalnog procesa identifikacije i dok se posmrtni ostaci ne predaju na brigu i čuvanje odgovarajućem srodniku identifikovane žrtve ili njihovom predstavniku.

Ekshumaciju i rad ovlaštenih službenih osoba je koordinirao istražilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, a na mjestu ekshumacije su bili prisutni predstavnici Instituta za nestale osobe i Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), ljekar specijalista sudske medicine, pripadnici Uprave kriminalističke policije PU Zvornik, kao i potrebni radnici uz korištenje adekvatne mehanizacije Komemorativnog centra Tuzla.

Uposlenici Tužilaštva BiH gotovo svakodnevno učestvuju u traženju posmrtnih ostataka i ekshumacijama žrtava ratnih zločina širom BiH.

Najnovije

spot_img