Trasa autoceste Sarajevo – Beograd kroz BiH koštala bi tri milijarde eura

Preporučujemo

Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko i turski ministar prometa, pomorstva i komunikacija Ahmet Arslan jučer su u Sarajevu razgovarali o trenutnim aktivnostima koje turska strana provodi na projektu izgradnje moderne prometnice Sarajevo – Beograd.

Arslan je upoznao prisutne da dosadašnja analiza pokazuje složenost cjelokupnog projekta, posebno ističući teren kojim prometnice trebaju prolaziti. U tom smislu, konstatovao je da je na trasi autoceste koja ide kroz BiH, od Sarajeva prema Tuzli do granice sa Srbijom i od Sarajeva prema Višegradu do granice sa Srbijom, potrebno izgraditi oko 133 mosta ukupne dužine 25,8 kilometara, kao i 53 tunela ukupne dužine 37,5 kilometara.

Turski ministar je dodao da su do sada konstatirane dužine trasa i prateći objekti na trasama koje idu kroz BiH, te izvršena preliminarna procjena vrijednosti projekta od oko tri milijarde eura.

Finansijska konstrukcija projekta, odnosno način i modeli finansiranja, trebali bi biti poznati do juna ove godine.

Jusko je upoznao turskog ministra o problematici prometnih dozvola bosanskohercegovačkih prijevoznika, te zatražio od ministra liberalizaciju prijevoza.

Arslan je iskazao zainteresiranost za liberalizaciju i zatražio da se u što kraćem roku imenuju i sastanu delegacije dviju zemalja kako bi unaprijedili poslovanje prijevoznika obje zemlje, što su obje delegacije prihvatile.

Također, ministar Jusko je zatražio od ministra Arslana da turska strana uloži dodatne napore da Sporazum o priznavanju vozačkih dozvola između dviju zemalja bude potpisan u što skorije vrijeme, za šta je dobio potvrdu turskog ministra.

Turska delegacija je naglasila razvoj zračnog prometa pa je radi daljnjeg unapređenja predloženo da u narednom periodu budu unaprijeđene odredbe postojećeg sporazuma između BiH i Turske.

Turski ministar pozvao je ministra Jusku na otvorenje novog aerodroma u Istanbulu koje je planirano za 29. oktobar 2018., saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Najnovije

spot_img