Zabrana ulaska u BiH vođama “Noćnih vukova” Ivancova “izbacila iz cipela”

Faktor

Preporučujemo

Ambasada Rusije u Bosni i Hercegovini saopćila je da se predstojeća moto-trka “Ruski Balkan” pokušava “lažno predstaviti kao prijetnja sigurnosti, da je ova manifestacija zamišljena kao hodočašće sa stanicama kod manastira, crkava, te kulturno-istorijskih znamenitosti u Srbiji, Republici Srpskoj i Brčko distriktu”.

Iz ruske Ambasade naglašavaju da je riječ o “neodgovornim pokušajima da se vještački stvori napetost u BiH i ističu da je cilj motociklističke trke popularizacija zaboravljenih ili slabo poznatih mjesta koja su povezana sa ruskom historijom i rusko-srpskim kulturnim vezama”.

– Nažalost, u ovu neosnovanu kampanju uključeni su i organi BiH čiji je glavni zadatak jačanje sigurnosti, a ne njeno potkopavanje. Ističemo da nije podnesen nikakav vjerodostojan dokaz za neosnovane optužbe na račun društvenih organizacija koje su registrovane u Rusiji – ističe se u saopćenju Ambasade Rusije u BiH.

Iz ruske Ambasade kažu da baš ovakva “neodgovorna djelatnost predstavlja prijetnju sigurnosti, miru i stabilnosti, a ne apsolutno transparentan i otvoren kulturno-patriotski izlet”.

– Osim državljana Ruske Federacije, u ovom događaju učestvuju i državljani drugih balkanskih zemalja – BiH, Srbije, Bugarske, Mekedonije i Crne Gore. “Noćni vukovi”, kao društvena patriotska organizacija, apsolutno su legitimni i predstavljeni u mnogim zemljama Evrope, a ne samo u Rusiji – navodi se u saopštenju.

U Ambasadi Ruske Federacije ističu da je sa stanovišta međunarodnog prava neznatno i ne može služiti kao dokaz to što su članovima “Noćnih vukova” pojedine zemlje uvele jednostrane sankcije, polazeći od svojih vještačkih razloga.

– Samo bolesna i zlonamjerna mašta može povezati karakter putovanja i sastav učesnika sa “prijetnjama sigurnosti”. Tu je vidljiva želja nekih medija, koji su osnivani i posluju uz pomoć grantova iz dobro poznatih izvora, da potkopaju društvenu stabilnost u BiH, isfabrikovanim informacijama- ističe se u sapćenju.

U Ambasadi Rusije smatraju da to nije najispravniji, niti najodgovorniji pristup, čak u uvjetima predizborne borbe, koja je u toku.

– Pozivamo odgovorne institucije BiH, međunarodnu zajednicu, medije, te civilno društvo na odgovornost prilkom objavljivanja, širenja i komentarisanja informacija, te na izbjegavanje neosnovanih i nepotvrđenih izjava i spekulacija koje mogu predstavljati prijetnju javnom miru i sigurnosti – ističu iz ruske Ambasade, gdje dužnost ambasadora obavlja Petar Ivancov.

U Ambasadi Rusije u BiH izražavaju žaljenje što se novinari u Federacije BiH, kada je riječ o motociklističkoj trci “Ruski Balkan” koja se održava od 19. do 28. marta i koja će prolaziti i kroz BiH, nisu bavili suštinskim pitanjima, nego su javnosti predstaviili “užasnu mješavinu glasina, dosjetki i nepravdi”.

– Za nas je nerazumljivo zašto se za komentare o ovom pitanju nisu obratili nama, nego diplomatskim predstavništvima drugih zemalja – ističu u Ambasadi Rusije, uz napomenu da bi to bilo logično ako je namjera autora bila istinito izvještavanje -navode u Ambasadi.

Inače, radi se o tome da je zabranjen ulazak u BiH državljaninu Rusije Aleksandru Zaldostanovu i državljaninu Srbije Saši Saviću.

Zaldostanov je vođa “Noćnih vukova” Rusije, a Savić vođa “Noćnih vukova” Srbije.

 

Najnovije

spot_img