U Teočaku stanje prirodne nesreće

Preporučujemo

Na području općine Teočak, u mjesnoj zajednici Jasikovac, naselje Ogorelica, aktivirano je veliko klizište, koje ugrožava više stambenih objekata.

Tim povodom su v.d. direktor KUCZ Dragan Pelemiš i sekretar KUCZ Izudin Karić posjetili ovo naselje. Uvjerili su se u razmjere klizišta koje ugrožava oko 20 stambenih i pomoćnih objekata. Pretpostavlja se da je uzrok klizišta eksploatacija uglja na površinskom kopu Mezgraja, koje se nalazi u pograničnom dijelu između Federacije BiH i Republike Srpske.

Eksploatacija uglja se vrši od strane preduzeća “Terex-inženjering” d.o.o. Bijeljina. Već duže vrijeme, mještani Ogorelice imaju probleme sa ovim klizištem ali je situacija postala kritična u posljednjih nekoliko sedmica, naročito nakon posljednjih kišnih padavina i naglog topljenja snijega.

U ponedjeljak će se održati vanredna sjednica općinskog vijeća sa jednom tačkom dnevnog reda “Razmatranje okolnosti nastanka klizišta u MZ Jasikovac usljed radova na eksploataciji uglja na površinskom kopu Mezgraja u pograničnom dijelu između Federacije BiH i Republike Srpske”.

Na prijedlog Općinskog štaba civilne zaštite Teočak, načelnik općine Taib Muminović proglasio je stanje prirodne nesreće na području mjesne zajednice Jasikovac.

Najnovije

spot_img