Za pola godine u Sloveniji zaposleno skoro 10 hiljada bh. radnika

Preporučujemo

Samo za pola godine, Agencija za rad i zapošljavanje BiH posredovala je u zapošljavanju za skoro 10 hiljada osoba iz naše zemlje, koji su dobili posao u Sloveniji.

”Imamo broj izdatih radnih dozvola za Sloveniju, on iznosi 9.952 radne dozvole, što predstavlja povećanje u odnosu na 2021. godinu i broj izdatih radnih dozvola. I dalje u Sloveniju najviše odlaze vozači i varioci, a također traženi su i zidari, tesari, bravari, kuhari, armirači, elektroinstalateri”, kazao je Boris Pupić, glasnogovornik Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Što se tiče zaposlenja u Njemačkoj, Agencija posreduje u zapošljavanju za medicinski kadar.

”U Njemačkoj imamo podatke zaključno sa današnjim danom, imamo 367 posredovanja od početka godine do današnjeg dana, što je nekih 20 posto više u odnosu na isti period 2021. godine”, ističe Pupić.

Zaključno sa 30. junom u Bosni i Hercegovini je na evidencijima službi i zavoda za zapošljavanje skoro 360 hiljada osoba. Najviše nezaposlenih su osobe sa KV stručnom spremom, zatim sa srednjom stručnom spremom i nekvalifikovane osobe.

”Gledajući u odnosu na isti mjesec prošle godine, nezaposlenih u BiH se smanjila za 34.174 osobe ili 8,68 posto”, navodi Boris.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, posljednji objavljeni podaci za maj, govore da je broj zaposlenih u našoj zemlji skoro 845 hiljada osoba. To je povećanje za oko 23 hiljade u odnosu na isti period prošle godine. Najveće povećanje je u oblasti trgovine i to za skoro 10 hiljada osoba.

(RTV GD/RTV Slon)

Najnovije

spot_img