Volodin: Novinarke, mijenjajte posao ako vas uznemiravaju

Fena

Preporučujemo

Glasnogovornik ruske državne Dume Vječeslav Volodin poručio je novinarkama da promijene posao ukoliko se suočavaju sa seksualnim uznemiravanjem. Volodin se na taj način obratio novinarkama uoči Međunarodnog praznika žena koji je ujedno i ruski državni praznik, piše RFE.

Volodin je rekao da su nedavne optužbe za seksualno uznemiravanje žena na račun poslanika Leonida Slutskog zapravo pokušaj da se diskredituje ovaj zakonodavac.

“Da li je opasno za vas da radite u Dumi (Donji dom)?”, pitao je Volodin novinarke te nastavio, “Ako je tako, onda promijenite posao.”

Volodin je blizak saradnik ruskog predsjednika Vladimira Putina, a ranije je obavljao funkciju zamjenika šefa predsjedničkog ureda. Njegove reakcije su uslijedile dan nakon što je novinarka BBC-a optužila Slutskog za seksualno uznemiravanje.

Farida Rustamova, iz ruske službe BBC-a, treća je novinarka koja javno optužuje Slutskog za nedolično ponašanje. Rustamova je snimila audio o ovom događaju prije godinu dana, a iz BBC-a poručuju da posjeduju snimak, ali su odlučili da ga ne objavljuju.

Slutski, koji predsjedava Duminim komitetom za međunarodne odnose odbio je sve optužbe i zaprijetio kako će podnijeti tužbu za klevetu.

Podsjetimo, Rustamova je u martu prošle godine posjetila Slutskog u njegovom uredu kako bi snimila izjavu o posjeti tadašnje francuske predsjedničke kandidatkinje Marine Le Pen.

Slutski je neočekivano promijenio temu tokom diskusije i upitao Rustamovu da li želi da napusti BBC kako bi radila za njega, objavila je britanska televizija na svojoj web stranici 7. marta.

Kada ga je odbila, žalio se rekavši. “Pokušavate se izvući od mene, ne želite da me poljubite, povrijedili ste moja osjećanja,” ispričala je novinarka.

BBC pojašnjava kako se na snimku čuje objašnjenje novinarke da ima dečka i nada se da će se za njega udati.

“Sjajno, bit ćeš njegova žena i moja gospodarica”, nastavio je Slutski.

Prema izjavi Rustamove, Slutski joj je onda prišao i prema njenim riječima “krenuo rukom, otvorenim dlanom prema intimnim dijelovima”, izvještava BBC.

Farida Rustamova bila je jedan od anonimnih izvora koji su u početku inicijalno optužili Slutskog, prije nego su odlučili da otvoreno progovore.

Prošlog mjeseca Darja Žuk, producentica na televiziji Dozhd (Rain) i Jekaterina Kotrikadze, zamjenica glavnog urednika ruske televizije RTVI, otvoreno su optužili Slutskog za seksualno uznemiravanje.

Poslijeratna demografija i sovjetska socijalna politika pokazuju da su u mnogim formalnim aspektima, žene u Rusiji uživale veća prava i bile su zaštićenije zakonom od njihovih zapadnih koleginica. Independent podsjeća, da žene često zauzimaju vodeće pozicije u poslu.

U izvještaju za 2015. godinu, Grant Thornton, kompanija za profesionalne usluge, je primijetila da 40 odsto viših rukovodilačkih pozicija u kompanijama pripada ženama što je najveći procenat u svijetu.

Ali borba za paritet u ruskim umovima je u toku, a na nekim nivoima nazaduje. List ocjenjuje da se u drugoj deceniji vladavine Putina, zemlja odlučno okrenula ka neokonzervativizmu i ka prihvatanju “tradicionalnih” nezapadnih vrijednosti patrijarhata.

“Rusima se kaže da to nije Amerika, gdje se muškarci i žene smatraju jednakim”, kaže Aleksandra Arkipova, antropolog na ruskoj predsjedničkoj akademiji. “Umjesto toga, u redu je da se muškarci i žene tretiraju različito.”

Arkipova dodaje: “S obzirom na istoriju rata u zemlji, progone i rano umiranje muškarci su u velikoj mjeri u manjini. Oni su “cijenjeni resurs”, “hranjeni i tolerisani uprkos njihovom alkoholizmu, bludničenju i lošem ponašanju”. Za mnoge ruske žene uznemiravanje znači interesovanje.”

Kada su se optužbe za uznemiravanje prošlog mjeseca proširile među parlamentarcima, ruska reakcija je bila da se optuženi obilježe kao liberalni i nekako strani.

Mnoge od kolega Slutskog – bilo muškaraca ili žena – sugerisale su da žene pokušavaju da privuku pažnju.

Tamara Pletneva, predsjednica Dumskog odbora za porodicu, žene i djecu, prilagodila je vulgarnu rusku popularnu izreku riječima da su novinari sami to podstakli.

“Ako žena to ne želi, niko je neće uznemiravati”, rekla je i dodala: “Normalno je da muškarci na agresivan način pokazuju interesovanje, a na ženama je da to razumiju i kontrolišu”.

Independent prenosi i da je u blogu napisanom 24. februara, potpredsjednik Dume Igor Lebedev, ženske optužbe nazvao “podvala Veinstein”. “Oni nisu samo napadali g. Slutskog … već rusku parlamentarnu diplomatiju … i zemlju kao takvu”.

Najnovije

spot_img