Državni parlament bez vladajuće koalicije, zastoj i u FBiH

Preporučujemo

Kako će vladajuća koalicija funkcionisati do novih izbora? Nakon silnih trzavica, vladajuća koalicija u Zastupničkom domu PSBiH i zvanično je spala na broj ruku nedovoljan za izglasavanje zakona. Ništa bolja situacija nije ni kada je riječ o funkcionisanju vlasti na nivou Federacije BiH, javlja FTV.

Definitivno je nestala parlamentarna većina na državnom nivou u jednom od domova. Stabilnost u vladajućoj koaliciji nikada nije ni postojala, tvrde poznavaoci prilika. Pozicija je često glumila opoziciju, a sada se, pred izbore, i trguje.

“Mi imamo jedan potpuni javašluk na političkoj sceni u BiH. I zapravo su nam se parlamenti i skupštine pretvorili u tržnice gdje zastupnici svojim mandatima trguju”, ističe politički analitičar Almir Terzić.

Sa 22, koliko je potrebno za normalan rad, većina u Predstavničkom domu PSBiH osula se na 19 ruku. Nakon jučerašnjeg istupa dvojice zastupnika iz bloka vladajućih, Safera Demirovića i Borislava Bojića, drugi blok ima čak 6 zastupnika više.

“Ono što ja sigurno mogu reći, s obzirom na ambijent, jeste da nije moguće uspostaviti drugu parlamentarnu većinu i da će ovo Vijeće ministara BiH i sve što je vezano za parlamentarnu većinu koja je uspostavila ovu strukturu vlasti ostati sve do izbora ove godine“, poručuje Šefik Džaferović, zamjenik predsjedavajuće Zastupničkog doma PSBiH (SDA).

Predsjedavajuća Zastupničkog doma PSBiH (HDZ BiH) Borjana Krišto ustvrdila je da parlamentarna većina ne funkcioniše poodavno tako da to ništa na dodatni način nije usložnilo.

Ali stvari na terenu su drugačije. Iako je i do sada većina zavisila od tačke do tačke, sada će, ipak, biti potrebno više truda za izglasavanje zakona. Stranke koje u Vijeću ministara BiH čine većinu, kao predlagači morat će tražiti pomoć opozicije da bi zakoni mogli biti usvojeni i u Parlamentu.

“Pozicija postoji u odnosu samo na mjesta koja obnašaju u izvršnoj vlasti, Vijeću ministara BiH, imenovanjima u razne agencije i direkcije”, kaže Damir Bećirović, predsjednik Kluba DF-a u Zastupničkom domu PSBiH.

Na nivou Federacije BiH još se ne trguje mandatima, no institucije su, ipak, u zastoju. Vlada zasjeda samo hitno, a posljednja sjednica Parlamenta održana je u januaru. Kada će biti nova, niko ne zna, jer sastanci o ovom pitanju završavaju bez konkretnog dogovora.

“Kad god prestanu razgovori u Federaciji, onda dođe do udaljavanja i Federaciji se zaista mora razgovarati”, poručuje Lidija Bradara, predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH (HDZ BiH), za Federalnu televiziju.

Bošnjački delegat Fuad Hadžimehmedović (SBB) tvrdi da postoje ozbiljni problemi u funkcionisanju parlamentarne većine i pitanje je da li ona postoji

Uprkos problemima, jasno je – do promjena u strukturi vlasti neće doći.

“Ja u ovom trenutku ne vidim niti da postoji interes niti da postoji mogućnost da bilo koji drugi politički blok uspostavi Vladu, tako da je moguće da se u jednom trenutku izglasa nepovjerenje Vlade, ali će ona vjerovatno ostati u tehničkom mandatu do izbora”, pojašnjava politički analitičar Srećko Latal za Federalnu televiziju

Novi razgovori predstavnika vlasti Federacije BiH slijede naredne sedmice, kada bi trebalo biti poznato da li će i kada ove institucije ponovo početi rad.

Najnovije

spot_img