Vlada TK: Za stipendiranje učenika i studenata s invaliditetom 75 hiljada KM

Preporučujemo

Ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović potpisao je danas ugovore za stipendiranje 108 redovnih učenika i studenata s invaliditetom, s područja TK. Za te namjene Vlada Tuzlanskog kantona obezbijedila je 75.200 KM.

– Osim materijalnog aspekta koji svaki program stipendiranja ima, karakteristično za ovu mjeru je i da podstiče inkluziju odnosno integraciju djece s invaliditetom u društvo – kazao je ministar Omerović. Pojasnio je da je, jedan od kriterija za stipendiju, bilo i vrjednovanje takmičenja.

– Na taj način, učešćem u takmičenjima, ta djeca se integrišu u društvo i stiču samopouzdanje da mogu i oni napraviti velike stvari u ovom društvu. Oni su značajni i važni članovi našeg društva – rekao je ministar Omerović.

Putem javnog konkursa Ministarstva, pravo na stipendije ostvarilo je 68 osnovaca, 34 učenika srednjih škola, te šest studenata s invaliditetom. Na konkurs je pristiglo 240 prijava učenika osnovnih škola, 73 prijave iz srednjih škola dok se sedam studenata s invaliditetom prijavilo za stipendiranje.

Među njima je i Almedin Mujić sa Odsjeka za engleski jezik Filozofskog fakulteta u Tuzli. Njegova  dosadašnja iskustva sa studija su pozitivna, ali naglašava da je situacija teška kad se radi o troškovima što ih student ima tokom studija. Stipendija će mu mnogo pomoći.

– Troškovi jednog studenta ravni su troškovima modernog vremena. Kako moderno vrijeme postaje sve skuplje i resursi postaju sve potrebniji tako i studenti imaju skuplji studij – kaže Almedin.

Istog mišljenja je i Emina Omerović iz Kalesije, nana srednjoškolca Edina Omerovića koji je prvi put na listi za stipendiju.

– Ova stipendija mi mnogo znači jer je Edin dijete s posebnim potrebama i rastavljenih roditelja. Edin živi sa mnom, stipendija je dobrodošla za njegovo dalje školovanje. Edin ide u 3. razred Trgovačke škole Kalesija i odličan je učenik – kazala je. 

Visina stipendije za osnovno obrazovanje je 600 KM, 34 srednjoškolca s invaliditetom će ostvariti pravo na stipendiju od 800 KM, a šest studenata Univerziteta u Tuzli dobit će stipendije u vrijednosti od 1.200 KM.

Najnovije

spot_img