Slovenija bi uskoro mogla priznati palestinsku državu

Preporučujemo

Premijer Slovenije Robert Golob je poručio da bi u narednim mjesecima Slovenija mogla priznati Palestinu, javlja Delo.

Potvrdio je to na tradicionalnom godišnjem susretu s ambasadorima te im je dao precizne smjernice.

Kako javlja ljubljansko Delo, Golob je diplomatima kazao da je takvo priznanje jednokratan čin u historiji države, do kojeg mora doći u trenutku kada će Slovenija s njim postići najveći učinak, a to bi se moglo dogoditi već sljedećih nekoliko mjeseci, pod uslovom da se okončaju sukobi i da dođe do obnove izraelsko-palestinskog mirovnog procesa.

Slovenija u svojim diplomatskim nastojanjima, prema riječima premijera, neće prihvatiti ponovnu izraelsku okupaciju Gaze, ali ni povratak Hamasa na vlast u Gazi.

Uoči najave priznanja Palestine, Golob je zaoštrio i retoriku prema izraelskoj operaciji u Gazi, kazavši da je Izrael u Gazi prekoračio pravo na samoobranu, ponavljajući pritom osudu terorističkog napada Hamasa na Izrael i uzimanje taoca.

U Ljubljani procjenjuju da i u EU jača tabor koji smatra da se u Gazi događa humanitarna katastrofa. EU ne podržava jednostrana priznanja Palestine, ali Slovenija smatra da bi tim činom pokazala da ima samostalnu vanjsku politiku i da “misli svojom glavom”. U Ljubljani, a slično razmišljaju i u Briselu, priželjkuju da će okončanje sukoba aktualizirati pitanje palestinske državnosti u okviru dvodržavnog plana, iako je to malo vjerojatno.

Plansko naseljavanje 700 hiljada jevreja na Zapadnu obalu i područje anektiranog Istočnog Jerusalema, ograđivanje njihovih naselja visokim zidovima i izgradnja zasebnih prometnica između njih onemogućavaju formiranje palestinske države.

Najnovije

spot_img