Vlada TK preuzela upravljanje nad UKC Tuzla

Preporučujemo

Skupština Tuzlanskog kantona danas održava hitnu sjednicu zbog situacije nastale na Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, a nakon zadnjih odluka Vlade Federacije BiH. Usvojena je Odluka o stavljanju van snage Odluke o davanju saglasnosti na Statut Javna zdravstvena ustanova Univerzitetsko-klinička bolnica Tuzla, te odluku o davanju ovlaštenja Vladai Tuzlanskog kantona da privremeno imenuje Upravni odbor JZU UKC Tuzla, a što je do sada radila Vlada FBiH.

Podsjetimo, članove Upravnog odbora ove ustanove postavila je Vlada FBiH, nakon što je izvršila smjenu ranijih članova odbora.

“Vlada Tuzlanskog kantona smatra da je Vlada FBiH grubo prekršila svoja ustavna i zakonska ovlaštenja, donoseći rješenje o razrješenju zakonito imenovanog Upravnog odbora Javne zdravstvene ustanove Univerzitetski klinički centar Tuzla i imenovanjem privremenog Upravnog odbora”, napisao je tim povodom premijer kantona Irfan Halilagić.

Nakon što su usvojene današnje odluke, zastupnik SDA u Skupštini TK Šekib Umihanić poručio je da se za pacijente ništa neće promijeniti.

“Sve usluge ostaju iste, uključujući operativne zahvate. Ono što je novo jeste to da imenovanje direktora UKC Tuzla i Upravni odbor imenuje Ministarstvo zdravstva TK i Vlada TK”, prenosi portal Balans.

Iz SDP-a kažu da je ova odluka protivna zakonu.

(RTV GD/N1)

Najnovije

spot_img