Vlada TK je danas dala saglasnosti o odobravanju ukupno 73.101,8 KM za projekte održivog povratka

Preporučujemo

U skladu sa Programom o utvrđivanju uslova, kriterija i postupaka za raspodjelu sredstava podrške povratku prognanih osoba za 2021. godinu, Vlada Tuzlanskog kantona je danas dala saglasnosti o odobravanju ukupno 73.101,8 KM, kao učešće u realizaciji projekata koji doprinose održivom povratku.

Gradu Tuzla su odobrene 4.563 KM za radove iskopa i čišćenja septičke jame u kućicama Holandske Vlade u Slavinovićima. Za asfaltiranje puta u naselju Mahmutovići u mjesnoj zajednici Glumina u Zvorniku, Vlada je odobrila 11.000 KM, a za uređenje i opremanje Hrvatskog doma Drijenča u mjesnoj zajednici Drijenča u Čeliću, odobreno je 13.450 KM. Općini Sapna je, kao učešće u sanaciji izvorišta i dijela prilaznog puta izvorištu pitke vode u mjesnoj zajednici Baljkovica odobreno 4.300 KM, a za rekonstrukciju dijela puta u Mjesnoj Zajednici Donji Zaseok 14.788 KM. Općini Doboj Istok je odobreno 25.000 KM za rekonstrukciju i asfaltiranje lokalnog puta Kardaši-Komarevac u mjesnoj zajednici Stanić Rijeka.

Kako bi se u planske dokumente JU Direkcija regionalnih cesta TK uvrstili, a time i omogućila realizacija planiranih projekata sanacije lokalnih putnih pravaca, za što je Vlada TK izdvojila dodatnih 2,1 milion KM, Vlada je danas dala saglasnost na izmjene i dopune Plana rada Direkcije za 2021. godinu i Finansijskog plana Direkcije za period tekuću 2021. godinu sa okvirnim finansijskim planom za 2022. i 2023. godinu.

Vlada je danas prihvatila izjašnjenja na amandmane uložene od strane poslanika na prijedlog Budžeta Tuzlanskog kantona za 2022. godinu i Zakona o izvršenju Budžeta Tuzlanskog kantona za 2022. godinu, kao i izjašnjenja resornih ministarstava na uložene amandmane na prijedloge zakona koji se nalaze u skupštinskoj proceduri. Također, Vlada je utvrdila amandmane Vlade na prijedlog Budžeta Tuzlanskog kantona za 2022. godinu i prijedloga Zakona o izvršenju Budžeta za 2022. godinu.

Danas je Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila Mišljenje na predložene izmjene i dopune Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju i Zakona o srednjem obrazovanju i odgoju Tuzlanskog kantona.

U skladu sa Programom mjera za socijalno zbrinjavanje zaposlenika koji su u procesu stečaja, likvidacije, restrukturiranja i privatizacije preduzeća ostali ili ostaju bez posla, na kojeg je Vlada prošle sedmice dala svoju saglasnost, Vlada je danas odobrila 377.073,64 KM za socijalno zbrinjavanje – uplatu obračunatih, a neuplaćenih doprinosa za penzijsko invalidsko osiguranje zaposlenicima koji su stekli uslov za penzionisanje, a ostali su bez radnog angažmana u privrednim društava prema kojima Vlada TK vrši ovlaštenja i obaveze po osnovu državnog kapitala, i za privredna društva u privatnom vlasništvu, a koja su nekad bila u državnom vlasništvu za koje je Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije uplatilo doprinose za PIO/MIO, koji su ispunili uslove za penzionisanje. S tim u vezi danas je Vlada dala i nalog Razvojnoj banci Federacije Bosne i Hercegovine da, sa depozita po viđenju Vlade Tuzlanskog kantona kod Razvojne banke Federacije Bosne i Hercegovine, prenese 377.073,64 KM na transakcijski račun Javne ustanove Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona.

Na današnjoj sjednici Vlada Tuzlanskog kantona je donijela Odluku o unutrašnjoj preraspodjeli rashoda u Budžetu TK za 2021. godinu, shodno kojoj se ne mijenja visina utvrđenih sredstava u Budžetu TK za 2021. godinu.

Danas je Vlada odobrila 167.632,38 KM na ime subvencioniranja dijela kamatne stope privrednim društvima. Radi se o kreditnoj liniji, koju je Kantonalna Vlada pokrenula još 2019. godine za privredne subjekte sa područja Tuzlanskog kantona, a u saradnji sa  Bosnia Bank International d.d. Sarajevo.

Kako je Fondacija za inovacije, tehnologiju i transfer znanja izvršila povrat ranije dodijeljenih sredstava, Vlada je danas donijela odluku kojom se ova sredstva isknjižavaju na potrošačkoj jedinici „Podrška razvoju Kantona“.

Vlada je danas izmijenila i dopunila Program manifestacija od interesa za Tuzlanski kanton za 2021. godinu, te među ove manifestacije uvrstila i izložbu fotografija „Rudarski vremeplov – oni izdati ne znaju“, kao i 70. godišnjicu postojanja i rada planinarskog društva „Konjuh“ Tuzla.

U skladu sa ovim izmjenama, kao i ranije Programom definisanim manifestacijama, Vlada je danas odobrila 3.000,00 KM Udruženju poljoprivrednika Tuzlanskog kantona na ime sufinansiranja manifestacije „15. međunarodna manifestacija Poljosajam“ u Breškama. Udruženju „FOKUS života“ je, za sufinansiranje troškova organizacije Izložbe fotografija „Rudarski vremeplov – oni izdati ne znaju“, odobreno 1.000,00 KM, dok je Planinarskom društvu „Konjuh“ Tuzla, za refundaciju troškova organizacije manifestacije Programa obilježavanja 70. godišnjice postojanja i rada planinarskog društva „Konjuh“, odobreno 1.200 KM. U skladu sa Odlukom o utvrđivanju sredstava za raspodjelu sa potrošačke jedinice Organizacije i udruženja Tuzlanskog kantona Fondaciji Istina Pravda Pomirenje, Vlada je danas odobrila 25.000,00 KM, a za tekuće poslovanje Kuće sporta u periodu oktobar – decembar 2021. godine Radničkom sportskom društvu „Sloboda“ Tuzla je odobreno 8.000,00 KM.

Vlada je danas odobrila i usmjeravanje transfera za posebne namjene u Budžet Tuzlanskog kantona za 2021. godinu. Za realizaciju projekta „Srebrenica, When We, the Murdered, Rise“, JU Narodno pozorište Tuzla, Helsinški komitet je dodijelio 6.828,30 KM.

Vlada je danas izmjenom Odluke o odobravanju sredstava sa potrošačke jedinice Kapitalni izdaci za korisnike budžetskih sredstava odobrila 11.300 KM na ime nabavke opreme i namještaja u JU OŠ „Memići“ Kalesija, kao i 1.000,00 KM Ministarstvu obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona na ime izgradnje dodatnih troškova na izgradnji objekta osnovne i srednje muzičke škole u Tuzli. Također, u skladu sa Programom o rasporedu sredstava sa potrošačke jedinice Kapitalni izdaci za korisnike budžetskih sredstava za 2021. godinu, odobreno je 7.000,00 KM JU MSŠ Doboj Istok, za nabavku video – audio nadzora i protuprovalnog sistema na objektu škole, kao i 37.400,00 KM JU OŠ „Memići“ Kalesija na ime rekonstrukcije prostorija škole.

S ciljem proširenja usluga i povećanja konkurentnosti na tržištu Vlada je danas Javnoj ustanovi „Veterinarski zavod Tuzlanskog kantona“ Tuzla odobrila 100.000,00 KM za sufinansiranje nabavke laboratorijske opreme za kontrolu hemijske ispravnosti hrane i kontrolu rezidua.

Na današnjoj sjednici Vlada je dala saglasnost na tekst Sporazuma o regulisanju međusobnih prava i obaveza između Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Javnog preduzeća „Šume Tuzlanskog kantona“ dioničko društvo Kladanj, a koji se odnosi na obavljanje poslova i finansiranje troškova čuvarske službe u državnim šumama, stručnih poslova gospodarenja privatnim šumama u periodu oktobar – decembar tekuće godine u iznosu do 539.032,21 KM.

Na danas održanoj sjednici utvrđen je koeficijent za obračun novčane egzistencijalne naknade za mjesec decembar 2021. godine u nepromijenjenom iznosu (1,00). Podsjećamo, novčana egzistencijalna naknada je mjesečna novčana naknada nezaposlenim demobilisanim braniocima koja se dodjeljuje pod uslovima i na način propisan Zakonom o dopunskim pravima boraca i članova njihovih porodica. Također je utvrđeno da osnovica za obračun novčane egzistencijalne naknade ostane nepromijenjena i da i u periodu jul – septembar iznosi 4.00 KM.

Vlada je danas dala prethodnu saglasnost na Prijedlog Odluke o izmjenama i dopuni Pravila Javne ustanove Arhiv Tuzlanskog kantona.

Vlada je danas dala saglasnost JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla za prijem dva stručna saradnika odgajatelja edukatora, jednog finansijsko – materijalnog knjigovođu, te stručnog saradnika – pravnika u radni odnos na neodređeno vrijeme.

Vlada je dala i saglasnost na prijedlog Odluke Senata JU Univerzitet u Tuzli o raspisivanju Javnog konkursa za prijem u radni odnos na određeno vrijeme izabranih asistenata i viših asistenata na Univerzitet u Tuzli po Projektu sufinansiranja zapošljavanja u javnim univerzitetima/sveučilištima u Federaciji BiH 2021.

Vlada je danas dala saglasnost na Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Ureda premijera TK.

Zbog boljeg iskorištenja ranije planiranih sredstava, Vlada je danas izmijenila više odluka o odobravanju sredstava sa potrošačke jedinice Kapitalni izdaci za korisnike budžetskih sredstava, čime se nije promijenio ukupan iznos raspoređenih sredstava.

U okviru kadrovskih pitanja Vlada je danas privremeno imenovala upravne odbore Kantonalne agencije za privatizaciju Tuzlanskog kantona, JU Veterinarski zavod Tuzlanskog kantona i Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, imenovala Upravni odbor Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona, te dala saglasnosti za imenovanje direktora JZU Univerzitetski klinički centar, kao i vršilaca dužnosti direktora, izvršnog direktora za saobraćaj i tehniku i izvršnog direktora za marketing i razvoj JP „Međunarodni aerodrom Tuzla“. Donesena su i rješenja o imenovanju predsjednika i članova školskih odbora.

Ured za informisanje Vlade TK

Najnovije

spot_img