Više od 3.000 ljudi na protestima u Tuzli: Radnici traže veće plaće i jednokratnu naknadu od 1.080 KM

Preporučujemo

Radnici koji plate i naknade dobijaju iz budžeta Tuzlanskog kantona održali su danas proteste na Trgu slobode zbog odbijanja Vlade TK da ispuni sindikalne zahtjeve, javlja Anadolu Agency (AA).

Koordinacija sindikata budžetskih korisnika ranije je od Vlade Tuzlanskog kantona zatražila isplatu jednokratne novčane ponoći u iznosu 1.080 KM shodno preporuci Vlade F BiH, entieta u Bosni i Hercegovini, te usklađivanje plata u 2023. godini sa rastom indeksa potrošačkih cijena.

– Tražimo da se u budžetu za 2023. godinu planiraju sredstva za ublažavanje posljedica inflacije i da po uzoru na druge kantone koji su već isplatili jednokratnu novčanu pomoć da to urade i u Tuzlanskom kantonu. Pregovaramo sa Vladom TK-a već mjesec i dobili smo odgovor da oni ne mogu isplatiti jednokratnu novčanu pomoć, ali da nam mogu garantovati redovne plate i da u aprilu 2023. godine možemo razgovarati o povećanju plata. 

Premijer Irfan Halilagić nas je pozvao na pregovore u ponedjeljak. Mi ćemo otići na pregovore i ako treba pregovarat ćemo svaki dan jer sindikat ne želi proteste ni bilo kakve druge mjere. Želimo samo plate i nadamo se konkretnoj ponudi premijera Halilagića jer je prošla ponuda bila apsolutno neprihvatljiva – rekao je Sumedin Kulović, predsjednik Samostalnog sindikata radnika osnovnog obrazovanja i odgoja TK-a.

Na zahtjev siNdikata iz Vlade TK-a su odgovorili da je uposlenicima u oblastima obrazovanja, pravosuđa i uprave plaća ove godine dva puta povećana i, u odnosu na visinu plaće iz 2021. godine, ona je danas veća za 19,5 posto, što rezultira potrebom za planiranjem 28 miliona KM više na poziciji plaća i naknada uposlenika u budžetu za 2023. godinu, u odnosu na ovogodišnji budžet.

– Vlada Federacije Bosne i Hercegovine kada je donosila uredbu o jednokratnoj novčanoj pomoći mi smo bili inicijatori te uredbe i tada su se postavljala pitanja ko će ispoštavati uredbu i izršiti isplatu. Mi smo tada predložili da svi u skladu sa budžetima izvrše isplatu, a kada smo pravili analizu to su trebali uraditi svi kantoni. 

Prvi od kantona je to morao ispoštovati Tuzlanski kanton. Desilo se da su manji kantoni izvršili isplate, naravno i Vlada FBiH, a razočarani smo odlukama Vlade TK i mi ih pozivamo da donesu odluku o isplati jednokratne novčane pomoći. Punu podršku pružamo i radnicima u zdravstvu, oni zaslužuju jednokratnu novčanu pomoć”, kazao je Samir Kurtović, predsjednik Samostalnog sindikata organa uprave, pravosuđa i javnih ustanova u FBiH.

Radnici uposleni u zdravstvu su već protestovali u Tuzli, a za 31. decembar je najavljen generalni štrajk upravo zato što nisu dobili jednokratnu novčanu pomoć. 

Koordinacija sindikata budžetskih korisnika najavili su za petak, 30. decembra, novo okupljanje u vrijeme održavanja Skupštine TK na kojoj će se usvajati prijedlog budžeta za 2023. godinu.

Najnovije

spot_img